Verantwoordelijkheid Begrafenisondernemer?


9 januari 2017

Vraag nummer: 48923

Beste Evert,
Toen onze vader overleed hebben wij de uitvaart aan Monuta overgelaten. Omdat wij niet op de hoogte waren waar en of er polissen aanwezig waren kon de uitvaartverzorger dit herleiden uit zijn data base. Na wat speurwerk in mijn vaders huis vonden we inderdaad een 3 tal polissen. Mijn vader was prima verzekerd en had begin vorige jaar zelfs een aanvullende verzekering afgesloten. Het bedrag van de polissen werd gebruikt en nu achteraf zitten wij met kosten voor het plaatsen van de grafsteen. Deze kosten waren ook mee berekend in de uitvaart. Nu zegt de verzekerings maatschappij dat de aanvullende verzekering maar gedekt was va begin dit jaar. Mijn vader is onverwachts vd zomer overleden en zij betalen nu alleen het bedrag uit wat tot dusver door mijn vader betaald. De uitvaartondernemer heeft wel het totale bedrag wat normaal uitgekeerd zou worden mee berekend maar de verzekering betaald dus niet meer uit. Is de uitvaartondernemer hierin niet nalatig geweest? Wij vertrouwen er nl op dat deze meneer weet wat hij doet en hebben op basis van de polissen de uitvaart samen gesteld. Nu hebben we extra kosten en ik vind dat de uitvaart meneer daar verantwoordelijk voor is.
Wat kan ik hier mee?
Hoor graag uw mening.
Mvrgr. Talitha

Antwoord:

Beste Talitha, je beschrijft vrij helder wat de situatie was. Ik zal proberen er even helder op te reageren.
Het is van belang om te weten wat je vader precies met de verzekeraar heeft besproken toen hij de aanvullende verzekering sloot en wat daarover is vastgelegd door de verzekeraar. Want als er bijvoorbeeld niet over de kosten van de grafsteen is gesproken (of, indien dat wel het geval was, dat deze niet meeverzekerd konden worden) is het verklaarbaar waarom je daar budget te kort komt.
Wat betreft de uitkering: ook daar moet je de verzekeraar op bevragen. Het kan goed zijn dat voor het aanvullende bedrag de voorwaarde gold dat bij overlijden binnen een bepaalde termijn (vaak 1 of 2 jaar na het afsluiten van de polis) alleen de betaalde premies van die aanvulling worden betaald bij overlijden. Hier heb je dus echt de voorwaarden van verzekering bij nodig.

Ik kan niet zondermeer meegaan met jouw opmerking dat de uitvaartondernemer nalatig is geweest. Daarvoor mis ik in ieder geval deze informatie: is er bij het bespreken van de uitvaart en het opstellen van de begroting wel over de kosten van de grafsteen gesproken? Want dat zou meteen het financiele gat duidelijk hebben gemaakt.
Het is de uitvaartondernemer nooit aan te rekenen dat een verzekeraar een ander bedrag uitkeert dan er wordt verwacht op basis van de polissen die men heeft. Het uitkeringsbeleid is mede gebaseerd op de verzekeringsvoorwaarden en daarover heb ik je uitgelegd dat er in bepaalde gevallen slechts de betaalde premie kan worden uitgekeerd.

Ik hoop dat je er met alle partijen op een goede wijze uitkomt.

Met vriendelijke groet, Evert de Niet

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE