Ter beschikkingstelling van mijn lichaam


4 oktober 2017

Vraag nummer: 52234

Beste dame/heer, ik wil mijn lichaam ter beschikking van de wetenschap stellen. Moet ik dan wel een overlijdensverzekering afsluiten? Ik hoor het graag van u. Koos

Antwoord:

Beste Koos, het ter beschkking stellen van je lichaam voor de wetenschap betekent niet dat je geen verzekering zou kunnen/moeten afsluiten.
Het is namelijk zo, dat de academische instellingen die lichamen accepteren dat alleen doen als er een overeenkomst voor is gemaakt bij leven. Dus dat zou je om te beginnen moeten doen.
Vervolgens is het zo, dat na overlijden zal worden vastgesteld of het lichaam bruikbaar is voor de wetenschap, dus het kan "geweigerd" worden en dan zullen er alsnog uitvaartkosten zijn.
Ik raadt je aan om eerst een dergelijke overeenkomst aan te gaan en ook voor jezelf in kaart te brengen wat je minimale uitvaartwensen zijn zodat je een beeld kan krijgen van wat de kosten zouden kunnen worden.
Daarna kan je bezien of je zelf voldoende geld opzij kunt leggen of dat een uitvaartverzekering verstandig zou kunnen zijn.

Met vriendelijke groet, Evert de Niet

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE