Overlijden in het buitenland


22 september 2017

Vraag nummer: 52057

Wanneer ik kom te overlijden in de toekomst dan kan dat zijn in Nederland maar ook daar buiten. Ik vertoef n.l. 8 maanden per jaar in het buitenland en 4 maanden per jaar in Nederland. Ik ben momenteel 66 jaar oud. Wanneer ik in het buitenland kom te overlijden dan wens ik niet naar Nederland te worden gerepatrieerd. Ik heb een woonadres bij vrienden in Nederland. Dit om ingeschreven te zijn en dus gebruikt te kunnen maken van een ziektekostenverzekering.

Kan de hoofdbewoner (vrienden) aansprakelijk gesteld worden bij mijn overlijden in Nederland of daarbuiten wanneer je geen overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten..en wanneer er geen voldoende geld zou zijn om de uitvaart te betalen ? Ik wil de hoofdbewoner niet opzadelen met kosten bij mijn overlijden.
Wat kost ongeveer een standaard begrafenis in Nederland..?
Ik heb wel een doorlopende reisverzekering waarin repatriƫring is opgenomen.
Ben benieuwd naar uw antwoord.

Antwoord:

Beste Gilbert, de uitvaartkosten worden in rekening gebracht aan degene die de formele opdrachtgever voor de uitvaartverzorging is.
Het gaat er dus om dat je nu al zou moeten weten wie na jouw overlijden alles gaat regelen en opdrachtgever zal worden. Met diegene moet je ook goed vastleggen en afspreken wat je wel en niet wilt rond je uitvaart en waar deze moet plaatsvinden. Het is in ieder geval goed dat je een repatrierings budget hebt meeverzekerd.

Ik raad je aan om voo jezelf op een rij te zetten wat je wilt bij je uitvaart en dan kan je ook uitrekenen wat de kosten ongeveer zullen zijn. Er zijn diverse websites voor te vinden dus verdiep je erin zou ik zeggen.

En ga vervolgens na of je hiervoor voldoende geld hebt om de kosten te dekken. Je kunt altijd naar je financieel adviseur gaan om te bezien wat er voor mogelijkheden zijn om er een verzekering voor af te sluiten als je dat zou willen.

Ik denk dat je hiermee goed uit de voeten kunt!

Met vriendelijke groet, Evert de Niet

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE