verz.polis


10 januari 2013

Vraag nummer: 33262

Is een verzekeringspolis (uitkering in geldbedrag) ter dekking van de uitvaartkosten onderdeel van de nalatenschap? Kunnen de kinderen daar vanuit de plichtstelling (verantwoordelijkheid begrafeniskosten) bij overlijden voor dat doel altijd over beschikken? Zowel bij het aanvaarden als niet aanvaarden van een erfenis?
B.v.d.

Antwoord:

Geachte mevrouw, mijnheer,

De uitkering uit een levensverzekering maakt geen deel uit van de nalatenschap. De uitkering komt toe aan de in de polis genoemde begunstigde. Als aan de uitkering kan de voorwaarde zijn verbonden dat de uitkering alleen wordt gedaan als deze dient ter dekking van de uitvaartkosten van de verzekerde. Dat is dan een uitvaartverzekering. Is die voorwaarde er niet aan verbonden, staat de uitkering vrij ter beschikking van de begunstigde. Dat staat dus los van de hoofdelijke aansprakelijkheid van de kinderen om de kosten van de uitvaart te betalen.

Ook staat dit los van de vraag of erfbelasting over de uitkering verschuldigd is. Dat is onder andere afhankelijk van de mate van verwantschap tussen verkrijger en erflater en of de erflater de premie al dan niet zelf heeft betaald.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >