polissen en ter beschikkingstellen


23 mei 2014

Vraag nummer: 38543

Geachte Heer Zwaanswijk,

Eind jaren dertig hebben mijn ouders een begrafenispolis voor mij afgesloten. Ik zelf heb daarna ook enkele polissen afgesloten dit, omdat het totaal verzekerde bedrag te laag was.
Nu heb ik enige tijd geleden mij aangemeld bij het Radboutziekenhuis, om mijn lichaam ter beschikking te stellen. Omdat mijn verzekeringen allemaal Naturaverzekeringen zijn, en de verzekerde bedragen niet aan de nabestaanden worden uitbetaald, maar wel kunnen declareren voor eventuele kosten die zij maken, vraag ik mij af wat mijn nabestaande in deze van de verzekerings maatschappijen kunnen/mogen verwachten. Zoals U wellicht weet zijn de kosten van het ter beschikkingstellen, nihil. Het zou er dus op neer komen dat ik jaren lang premie heb betaald, waar mijn nabestaande niet van kunnen profiteren. Is het alsnog mogelijk om deze verzekeringen af te kopen? Welke rechten kan ik mij daar aan ontlenen? Graag een reactie.
Met vriendelijke groet
Mevr. Noort

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Terbeschikking stellen van het lichaam is een voornemen dat niet altijd wordt geaccepteerd. In dat geval zou er dus evengoed een uitvaart plaatsvinden.

Toen de verzekeringen werden gesloten, was deze wens uiteraard niet te voorzien. Of de verzekeringen kunnen worden afgekocht, kan alleen de desbetreffende verzekeringsmaatschappij u zeggen. Ik adviseer u met uw volkomen logische vraag, contact op te nemen met de desbetreffende verzekeringsmaatschappij(en).

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >