mijn moeder gescheiden maar nog wel erfrecht


4 november 2013

Vraag nummer: 36267

ik heb een vraag mijn vader en moeder zijn gescheiden zei hadden samen een hypotheek rest schuld met daarbij een verzekering. nu is mijn vader overleden en de verzekering die vraagt aan mijn moeder of zij een verklaring van erfrecht wild op stuuren nu is mijn vraag.

heeft zij erf recht en is er een kans dat zij niet uitbetaalen?

Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Met erfrecht wordt bedoeld of zij rechthebbende is op de nalatenschap (en de verzekeringsuitkering). Dat moet blijken uit een verklaring van erfrecht die door een notaris is afgegeven.

Of zij recht heeft op de verzekeringsuitkering is zeer de vraag. Zij moet daarvoor als begunstigde in de polis zijn vermeld en ik neem aan dat het gaat om een aan de hypotheekschuld verbonden polis. Dat wil zeggen, dat de uitkering naar de hypotheekgever (bank) gaat voor de al dan niet gedeeltelijke) aflossing van de schuld.Dat is afhankelijk van wat er in de akte van scheiding en deling is vastgelegd.Ik mag aannemen dat er ten aanzien van de verzekering wel een regeling is getroffen met de scheiding.

Als de verzekering nog loopt zal er zeker een uitkering komen, maar of uw moeder daarvoor de rechthebbende is kan ik zo niet bepalen. Daarvoor kunt u het beste contact opnemen met een notaris.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >