uitkring uitvaartpolis aanwenden voor belastingschuld


28 november 2014

Vraag nummer: 40766

goedendag,

Ik ben geen erfgename, maar heb wel het restant van de uitkering van de uitvaartpolis ontvangen. Nu wilt de familie dit bedrag hebben voor het betalen van de belastingdienst. Inmiddels hebben ze een advocaat ingeschakeld. Daarintegen wil ik het restant aanwenden waarvoor het bedoeld is en de verlenging van de grafrechten over een paar jaar ermee betalen. De erfgenamen gaan hiermee niet akkoord en volgens hun advocaat is dit niet bij wet geregeld.

alvast bedankt voor de reactie.

Antwoord:

Als u de uitkering uit de polis heeft ontvangen, dan bent u naar ik aanneem door de verzekeringnemer als begunstigde voor de uitkering angewezen. Als u als begunstigde in de polis bent aangewezen, heeft u recht op de uitkering. Erfgenamen hebben daarop op grond van de zogeheten "leer van het zelfstandig recht"geen aanspraak. De uitkering heeft immers ook nooit tot de nalatenschap behoort, nu deze pas na het overlijden beschikbaar komt. Dat in fiscale zin voor de erfbelasting de uitkering geacht wordt te zijn verkregen krachtens erfrecht, doet daaraan niets af. Dat is slechts een fiscale regel op grond waarvan de uikering belastbaar kan zijn met erfbelasting (als de uitkering groetris dan de geldende vrijstelling).

Als u dus de begunstigde was voor de uitkering, hebben de erfgenamen geen aanspraak op de uitkering (ongeacht voor welk doel u dat wilt aanwenden).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >