Naturapolis


20 januari 2012

Vraag nummer: 27256

Geachte hr. Zwaanswijk,

Ik heb gedurende lange tijd een naturapolis. Voorheen was ik het meest in Nederland en nu verblijf ik vanwege een longziekte in Tsjechie. Ik heb voordat ik het besluit had genomen om naar Tsjechie te gaan, een adviseur van Nuvema laten komen en deze vond de beste oplossing om mijn polis om te zetten in een kapitaalpolis bij dezelfde maatschappij. Ik ging ervan uit dat een kapitaalverzekering tot uitkering kwam bij overlijden.
Gezien het feit dat ik toen in scheiding lag en te horen had gekregen dat ik ongeneeslijk ziek was, heb ik daar verder niet over nagedacht. Nu komt het, ik ben mijn zaakjes wat op een rij aan het zetten, mocht ik komen te overlijden en het wat makelijker wordt voor mijn kinderen. Ik kom er nu achter dat de Maatschappij alleen via orginele nota's rechtstreeks uitkeerd aan de maatschappij in Tsjechie. Maar hier in Tsjechie kennen ze geen begrafenispolis en willen ze geld zien voor de uitvaart plaats heeft gevonden. De enige mogelijkheid zou nog wezen dat mijn kinderen het voorschieten, nadat ik inmiddels 6 maanden ben overleden, de orginele nota opsturen, tesamen met een bankafschrift en de overlijdenskte en dit dossier wordt dan door Nuvema beoordeeld of ze wel of niet tot uitbetaling overgaan. Zo sluit ik toch niet fijn mijn ogen. Is er nog een andere mogelijkheid, want volgens mij doet Nuvema ook niet aan afkoop, buiten het feit dat dit fiscaal nadelig is. Hopend op een spoedig antwoord en als er nog vragen van uw kant zijn hoor ik die graag. Met vriendelijke groet, Willem de Waal.

Antwoord:

Geachte heer de Waal,

Ik adviseer u om dit voor te leggen aan Nuvema. Op grond van hun algemene voorwaarden, wordt er inderdaad alleen een uitkering in geld gedaan als daarvoor de relevante nota's worden overlegd. Als u dit dillema destijds al hebt voorgelegd aan Nuvema, dan had men u destijds daarop al moeten wijzen. De verzekeringsvoorwaarden staan een uitkering in geld aan de nabestaanden zonder overlegging van nota's inderdaad niet toe, maar ik zie eigenlijk niet in waarom men dit niet wil toestaan. Het kan op de polis worden aangetekend. Het levert Nuveam m.i. geen voor- of nadeel op door gewoon het geldbedrag beschikbaar te stellen na het overlijden. Als u er met Nuvema niet uitkomt, kunt u een klacht indienen bij het Klachteninstituut financiƫle dienstverlening. Te bereiken via www.kifid.nl

Met vriendelijke groet,
Johan Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >