kapitaaluitvaartverzekering


17 september 2014

Vraag nummer: 39891

Beste heer,

Ik overweeg een kapitaaluitvaart- verzekering af te sluiten.
Is het nu zo dat als er na bv. cre-
matie geld overblijft, dit volledige
bedrag bestemd is voor de nabestaanden? En is dat bij elke maatschappij zo?
Kunnen de nabestaanden daarna ook zelf bepalen wat ze met dat geld doen (vakantie?)

Mvg

C.

Antwoord:

Geachte mevrouw, mijnheer,

Dat is afhankelijk van de soort verzekering die u afsluit.

De veruit eenvoudigste verzekering is die waarbij de uitkering van een geldbedrag + eventuele winstbijschrijving, plaatsvindt na het overlijden van de verzekerde. De uitkering geschiedt dan aan de in de verzekering genoemde begunstigde. U bepaalt wie dat zijn en kan dat ook altijd aanpassen. Het is daarbij geen voorwaarde dat de uitkering wordt gebruikt voor de financiering van de uitvaartkosten. De begunstigde mag zelf de besteding van de uitkering(of het eventuele overschot na betaling van de uitvartkosten) bepalen.

Er zijn ook kapitaalverzekeringen waarbij de uitkering gebruikt wordt om de uitvaartkosten te betalen. In dat geval is het gebruikelijk dat de nota van de uitvaart naar de verzekeraar wordt gestuurd. Wat er met een eventueel overschot gebeurd, is afhankelijk van de verzekeringsvoorwaarden. Gebruikelijk is dat dit wordt uitgekeerd, maar er zijn ook verzekeringen waarbij het overschot "in de polis blijft" en opeisbaar is na het overlijden van een volgende verzekerde.

Persoonlijk zou ik kiezen voor de eerste variant, namelijk de uitkering van een geldbedrag na het overlijden van de verzekerde, zonder de beperking dat dit bedrag moet worden aangewend voor de financiering van de uitvaartkosten. Een dergelijke verzekering kan bij vrijwel elke verzekeringsmaatschappij worden afgesloten.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn