financieren uitvaart


9 april 2009

Vraag nummer: 24458  (oude nummer: 12748)

Wat is fiscaal gezien de beste manier voor het financieren van een uitvaart in de toekomst(van mijzelf en echtgenote, beiden 47 jaar):
1. spaargeld opzij zetten of reserveren;
2. een uitvaartverzekering afsluiten;
3. anders...

Antwoord:

Geachte heer Beschop,

De fiscale kant is uiteraard eerst en vooral afhankelijk van uw fiscale situatie. In algemene zin geldt dat een uitvaartverzekering tot een bedrag van EUR 6.703,- (2009) per belastingplichtige is vrijgesteld van de vermogensrendementheffing in Box 3 van de inmomstenbelasting. Een spaarsaldo is daarvan niet vrijgesteld. Gelet op het heffingspercentage (1,2%) en de hoogte van de vrijstelling, is het fiscale verschil in veel gevallen niet de meest relevante reden voor de overweging verzekeren of sparen.
De koopsom/premie voor een uitvaartverzekering kan vanaf het belastingjaar 2009 niet meer als bijzondere uitgave worden afgetrokken in Box 1 van de inkomstenbelasting.

Voordelen van de uitvaartverzekering zijn vooral gelegen in andere overwegingen, zoals: u geeft de zorg voor de uitvaart uit handen; de verzekerde prestatie is direct na het tot stand komen van de verzekering beschikbaar. Bij vroegtijdig overlijden kan er onvoldoende spaarsaldo zijn; vaak wordt er een additionele korting verleend als de uitvaartverzekeringsmaatschappij ook de uitvaart verzorgd.

Voordelen van zelf sparen zijn vooral: de volledige keuzevrijheid in de besteding van het bedrag. Uitvaartwensen wijzigen in de loop van de tijd. Bij jong overledenen is een uitvaart vaak omvangrijker en zijn er vaak meer bijzondere wensen dan bij de uitvaart van mensen die op oudere leeftijd overlijden. Het rendement bij zelf sparen is vaak wat hoger dan de winstdeling bij uitvaartverzekeringen.

Kortom, het blijft een persoonlijke afweging, waarin het fiscale aspect naar mijn mening niet de belangrijkste drijfveer is.

Met vriendelijke groet,
Johan Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >