uitvaartverzekering


28 november 2012

Vraag nummer: 32832

Ik heb een uitvaartverzekering die een bedrag uitkeert na levenslange premiebetaling. Men is na mijn overlijden niet gebonden aan een bepaalde uitvaartverzorger.Mijn vraag is of men echt vrij is om dit bedrag te besteden. Ik wil graag dat mijn nabestaanden op de uitvaartdag uit eten gaan bij "onze Griek". Het zou kunnen dat er geld van het uitgekeerde bedrag over blijft. Heeft dit bv nog belastingtechnische gevolgen, of kan hetgeen er over is bv toegevoegd worden aan de erfenis en later verdeeld?
Dank voor uw reactie!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u daarover niet informeren zonder de polis en de voorwaarden te kennen. Er zijn namelijk verschillende soorten verzekeringen die na overlijden tot uitkering komen. Er is een geldverzekering waarbij het volledig bedrag beschikbaar wordt gesteld na overlijden en de begunstigden het geld kunnen besteden zo als zij zelf willen (dat is een zogeheten kapitaalverzekering bij overlijden). De begunstigde is zelfs niet verplicht het bedrag voor de uitvaart te gebruiken Dergelijke verzekeringen worden in de regel NIET door uitvaartverzekeringsmaatschappijen aangeboden maar door algemene levensverzekeringsmaatschappijen. Als u een geldbedrag heeft verzekerd bij een uitvaartverzekeraars, is het gebruikelijk dat de uitkering alleen gebruik mag worden voor de financiering van de uitvaartkosten. Is er een overschot, dan blijft dat overschot beschikbaar voor een volgende door de begunstigde aan te wijzen verzekerde.
Maar het beste kunt u contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij. Het lijkt mij toch dat zij best bereid zullen zijn het diner onder de kosten van uitvaart te scharen.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE