uitbetalen depositofonds


4 november 2012

Vraag nummer: 32604

In december 1999 heb ik mijn uitvaartverzekering bij Dela opgezegd. De uiteindelijke waarde destijds 982,91 gulden is ongevraagd als een storting in een depositofonds opgenomen. Omdat het depositofonds slechts een rente van 2,5% hanteert wil ik het graag laten uitkeren en in mijn spaarthypotheek storten. Hier krijg ik namelijk een rente van 5,8% . De Dela geeft hiervoor echter geen toestemming. Volgens mij hebben ik nog mijn ouders hier nooit iets voor getekend.
Vraag: kan dit maar zo of is de Dela in dit geval verplicht om uit te betalen.

M.vr. gr.

Marcel

Antwoord:

Geachte mevrouw, mijnheer,

Op de eerste plaats is het niet waarschijnlijk dat u op uw spaarhypotheek mag bijstorten. En als dat al zou mogen, ontvangt u over de bijstorting alleen de huidige marktrente en niet de rente over de hoofdsom.

Een depositofonds voor de financiering van uitvaartkosten is niet een gewone spaarrekening. Het depot mag alleen worden aangesproken voor de financiering van de uitvaartkosten en is niet vrij opneembaar. Dat heeft onder andere te maken met fiscale regelingen: het bedrag van het depositofonds wordt niet gerekend tot het belastbare vermogen en de storting was destijds binnen bepaalde grenzen fiscaal aftrekbaar als bijzondere uitgaven. Uitkering zou dus fiscale consequenties kunnen hebben.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE