zoeken van polis van mijn moeder


19 november 2014

Vraag nummer: 40658

mijn vader had een overlijdenspolis geregeld en is in 1992 overleden. Hij had altijd alles zeer goed geregeld ook voor mijn moeder. Nu is niets meer vindbaar bij mijn moeder? Is er manier om te achterhalen waar mijn moeder wellicht verzekerd is, als je niet weet waar te zoeken?

Antwoord:

Neen, als u geen enkele vorm van correspondentie, betalingsbewijs of iets dergelijks heeft, is dat niet na te gaan. Er is geen centrale registratie van afgesloten uitvaartverzekeringen.

U kunt proberen via een zoekopdracht aan het Verbond van Verzekeraars te achterhalen of er wellicht een verzekering is gesloten.
De spelregels daarvoor vindt u op de website:
https://www.vanatotzekerheid.nl/verloren-levensverzekeringspolis/

Update: Per 1 december 2015 is er een nieuwe site waar iedereen kan vastleggen of en waar men een uitvaartverzekering heeft: http://www.uitvaartverzekeringsregister.nl

Op de site kan iedereen vastleggen of men wel of geen uitvaartverzekering heeft. En zo ja, bij welke maatschappij. Vergelijk het met het donorregister. Ook als je vast laat leggen dat je geen verzekering hebt, biedt dat nabestaanden duidelijkheid.

Door te zoeken op het BSN nummer en geboortedatum van de overledene kunnen nabestaanden later eenvoudig opvragen of er voor hun dierbare overledene wellicht ooit een uitvaartpolis is afgesloten.
Zo wordt voorkomen dat iemand jarenlang heeft betaald voor zijn uitvaartverzekering maar dat de polis nooit wordt uitgekeerd omdat de nabestaanden er niet van op de hoogte waren.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >