Uitvaartpolis afgesloten?


17 november 2014

Vraag nummer: 40644

Vorige week is mijn oom overleden. In het huis is er geen begrafenis/uitvaart verzekering gevonden.
Is er een register of ergens na te vragen of er een polis is op zijn naam?

Antwoord:

Neen helaas, er is geen centrale registratie van afgesloten verzekeringen. U kunt hooguit een verzoek doen aan het Verbond van Verzekeraars na te gaan of er wellicht een polis bekend is. De spelregels voor een dergelijk verzoek vindt u op de website:
https://www.vanatotzekerheid.nl/verloren-levensverzekeringspolis/

Update: Per 1 december 2015 is er een nieuwe site waar iedereen kan vastleggen of en waar men een uitvaartverzekering heeft: http://www.uitvaartverzekeringsregister.nl

Op de site kan iedereen vastleggen of men wel of geen uitvaartverzekering heeft. En zo ja, bij welke maatschappij. Vergelijk het met het donorregister. Ook als je vast laat leggen dat je geen verzekering hebt, biedt dat nabestaanden duidelijkheid.

Door te zoeken op het BSN nummer en geboortedatum van de overledene kunnen nabestaanden later eenvoudig opvragen of er voor hun dierbare overledene wellicht ooit een uitvaartpolis is afgesloten.
Zo wordt voorkomen dat iemand jarenlang heeft betaald voor zijn uitvaartverzekering maar dat de polis nooit wordt uitgekeerd omdat de nabestaanden er niet van op de hoogte waren.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn