Register van alle uitvaartverzekeringen?


13 maart 2009

Vraag nummer: 24452  (oude nummer: 12501)

Geachte lezer.

Mijn oom van 79 jaar ligt in tamelijk kritieke toestand in het ziekenhuis. Vorige week heeft hij te horen gekregen dat hij uitbehandeld is. Samen met hem zijn we ons nu aan het voorbereiden op zijn afscheid. Hoewel mijn oom verzekerd is bij DELA, kunnen wij de polis niet vinden. We hebben DELA daarom gebeld en gevraagd of het hun bekend is dat onze oom bij hen verzekerd is. Zij ontkennen dat.
Mijn vraag is: bestaat er een overkoepelend orgaan waar alle ooit afgesloten polissen terug te vinden zijn? Net zoals bijv. bij pensioenfondsen.

Graag hierop uw reactie.

Vriendelijke groet
Dhr B. Brunsum

Antwoord:

Geachte heer

Er is geen centrale registratie van afgesloten verzekeringen, ook niet van uitvaartverzekeringen. Op basis van de persoonsgegevens moet een individuele verzekeringsmaatschappij wel in staat zijn in hun administratie na te gaan of er een verzekering op die persoon gesloten is. Als er een polis wordt gevonden waarvan niet meer duidelijk is bij welke verzekeringsmaatschappij deze polis loopt, kan men dit nagaan door het raadplegen van www.oudepolissen.nl

Met vriendelijke groet,
Johan Zwaanswijk


Update: Per 1 december 2015 is er een nieuwe site waar iedereen kan vastleggen of en waar men een uitvaartverzekering heeft: http://www.uitvaartverzekeringsregister.nl

Op de site kan iedereen vastleggen of men wel of geen uitvaartverzekering heeft. En zo ja, bij welke maatschappij. Vergelijk het met het donorregister. Ook als je vast laat leggen dat je geen verzekering hebt, biedt dat nabestaanden duidelijkheid.

Door te zoeken op het BSN nummer en geboortedatum van de overledene kunnen nabestaanden later eenvoudig opvragen of er voor hun dierbare overledene wellicht ooit een uitvaartpolis is afgesloten.
Zo wordt voorkomen dat iemand jarenlang heeft betaald voor zijn uitvaartverzekering maar dat de polis nooit wordt uitgekeerd omdat de nabestaanden er niet van op de hoogte waren.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >