overlijdensverzekering


29 december 2011

Vraag nummer: 27032

goedendag,

Ik heb een vraag.
Mijn ouders hebben voor mij als kind een verzekering afgesloten bij de aegon maar ik heb die later overgenomen door financiele moeilijkheden ben ik door het niet betalen van al mijn verzekeingen zoals opstal,auto,brand en overlijdensverzekering geroyeerd.
Nu is mijn vraag dit speelde vanaf 2007 kan ik nog aanspraak maken op het opgebouwde bedrag van mijn overlijdensverzekering en hoe?

vr groeten Anita

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als een overlijdensrisicoverzekering om wat voor reden dan ook wordt beƫindigd, en er is sprake van zogeheten afkoopwaarde, heeft u daarvan bericht gekregen. Het is echter erg onwaarschijnlijk dat uw polis waarde had. De premie die u voor een overlijdensrisicoverzekering betaalt, is eerst en vooral bedoeld om het risico van (vroegtijdig) overlijden te verzekeren. Immers, als u kort na het sluiten van de verzekering overlijdt, is de verzekeringsmaatschappij direct de verzekerde prestatie verschuldig, ongeacht de vraag of en zo ja hoe lang er al premie is betaald. Dit deel van de premie maakt sowieso geen deel uit van de afkoopwaarde. Het is dus bijna altijd zo dat als een overlijdensrisicoverzekering voortijdig wordt stopgezet, er geen waarde is opgebouwd. U kunt dat vergelijke met de premie die u betaald voor uw inboedelverzekering: u betaalt premie voor het risico dat u bijvoorbeeld brandschade lijdt. Is er geen schade, heeft u uiteraard ook geen recht op terugbetaling van de premie. Met een overlijdensrisicoverzekering is het gewoonlijk niet anders.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE