afkopen van een winstgeven begraffenis polis


12 juli 2009

Vraag nummer: 24465  (oude nummer: 13405)

Vraag: Afkopen begraffenis polis
Hallo goede dag, Vraagje ik heb dus een winstgevende begraffenis polis bij Aegon. ik betaal al vanaf 1987 aan deze polis de polis staat nu op 7500euro. Ik wil deze polis afkopen, is het niet in nederland iets geregeld hoeveel percentage zoeen verzekeraar dan moet uitkeren??. Heb wel iets gevonden op internet gevonden van iemand die ook bij Aegon was verzekerd en daar hadden ze dan 33%procent uitgekeert van het bedrag. Ik hoop dat u iets daarover kan vertellen als er wel of niet een percetage is vast gelegt bij verzekerraars.

Hoop iets van u te horen

Mvg
Edwin

Antwoord:

Geachte mijnheer,

Wettelijk zijn er geen regels voor de berekening van de afkoopwaarde. Over het algemeen is de hoogte van de afkoopwaarde slechts zeer gering. De betaalde premies worden namelijk verminderd met de premie die verschuldigd is voor de dekking van het overlijdensrisico tot het moment van afkoop. Immers, direkt na het sluiten van de verzekering loopt de verzekeringsmaatschappij het risico te moeten uitkeren. Voorts wordt het bedrag van de betaalde premies verminderd met kosten. Al met al is het in de regel zeer onverstandig om deze verzekering af te kopen. Als u geen verdere premiebetaling meer wil doen, kunt u de verzekering beter premievrij maken. De verzekering loopt dan door voor een lager verzekerd bedrag, maar u betaalt geen premie meer.
Niet alle uitvaartverzekeringen zij overigens afkoopbaar. Dat is afhankeleijk van wat daarover in de polisvoorwaarden is geregeld en of er een fiscale clausule in de polis staat (dat houdt in dat de premie voor de verzekering aftrekbaar was als buitengewone kosten voor de inkomstenbelasting. In dat geval is de verzekering niet afkoopbaar).

U kunt dit het beste navragen bij Aegon en ook vragen wat de afkoopwaarde van de verzekering is.

Met vriendelijke groet,
Johan Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE