Afkoop uitvaartverzekering zonder mijn instemming


11 februari 2013

Vraag nummer: 33596

Ik heb in aug. 2012 mijn aansprakelijkheidsverzekering en inboedel verzekering opgezegd bij mijn verzekeringsmaatschappij. Mijn uitvaartverzekering heb ik wel gewoon door laten lopen.Ik heb ook gewoon een nieuw polisblad gekregen met alleen de uitvaartverzekering erop en betaal ook netjes mijn premie. Nu kom ik er vandaag achter dat mijn verzeringsmaatschappij in augustus 2012 een afkoopsom voor de uitvaartverzekering op mijn bankrekening heeft gestort, waar ik dus niet om heb gevraagd. Wat moet ik nu doen, ik wil de uitvaartverzekering gewoon laten doorlopen, heeft dit gevolgen voor mijn belastingaangifte over 2012 en kunnen ze eisen dat ik het volledige bedrag ( een paar honderd euro)in een keer terugbetaal?

Antwoord:

Geachte mevrouw, mijnheer,

Dat een polis zonder uw toestemming of die van een andere rechthebbende wordt afgekocht is alleen mogelijk ales bijvoorbeeld de premie niet is voldaan. U raad u aan om uw vraag voor te leggen aan de betreffende verzekeringsmaatschappij. Helaas kan ik dit verder niet nagaan.
Over de afkoopsom op zich bent u geen inkomstenbelasting verschuldigd.Als u belasting betaald over uw vermogen, dan telt het bedrag dat op uw bankrekening staat wel mee als vermogen. Maar over vermogen betaalt u in Box 3 pes belasting als dat vermogen groter is dan ongeveer EUR 20.000,-.

Als de verzekeringsmaatschappij bereid zou zijn de polis in kracht te herstellen, dan zult u wel de afkoopsom + de nog verder verschuldigde premie moeten terugstorten.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE