Vergoeding Yarden bij uitvaart in België


17 maart 2019

Vraag nummer: 57514

Geachte heer De Niet, 17-03-2019

Graag zou ik uw advies willen mbt het volgende.

Mijn ouders zijn Nederlands en hebben een AVVL Natura polis welke door Yarden is overgenomen, echter wonen zij net over de grens in België.
Ik ben al een tijdje aan het e-mailen met Yarden en mondjes maat komen de antwoorden binnen.

Waar het volgens mij op neer komt, is dat je gebruik kan maken van de Natura polis in Nederland, mits je gebruik maakt van een Yarden uitvaartondernemer en een Yarden crematorium (hetgeen lastig is in Brabant).

Tevens heb ik aan Yarden gevraagd, hoe we het moeten regelen indien mijn ouder een Belgische uitvaartondernemer willen gebruiken, thuis opgebaard willen worden en in België gecremeerd willen worden.
In het kort gaf Yarden hierop aan: “dat Yarden géén praktische diensten kan verzorgen bij uitvaart in het buitenland en wij de rekeningen nadien kunnen declareren en maximaal het bedrag wat op de polis vermeld staat (2.364 euro) kunnen ontvangen”

Echter als ik de oude AVVL/Yarden voorwaarden lees, dan staat er bij Omschrijving van Rechten, punt 17B, “De rechten bij overlijden in het buitenland, gevolgd door crematie of begrafenis in het buitenland: De AVVL vergoedt aan de daarvoor in aanmerking komende nabestaande de kosten voor handelingen genoemd onder A tot ten hoogste het bedrag dat de AVVL in het jaar van overlijden voorafgaande jaar gemiddeld verschuldigd was voor de verzorging van de uitvaart in Nederland van een in Nederland overleden verzekerde”

Deze vraag had ik ook aan Yarden voorgelegd en die gaf op 29 januari 2019 als antwoord “Als de uitvaart in België zou plaatsvinden vergoeden wij de kosten van de uitvaart tot maximaal het verzekerde bedrag dat op de polis staat. Als een overlijden in het buitenland gevolgd wordt door een uitvaart in Nederland dan worden de diensten zoals vermeld onder artikel A van de AVVL polisvoorwaarden 1993 vergoed. Hierbij dient wel worden aangegeven dat deze diensten dan ook in Nederland moeten plaatsvinden en worden uitgevoerd door een uitvaartonderneming die aangesloten is bij Yarden.”

Naar mijn mening zou Yarden bij een uitvaart in België minimaal moeten vergoeden, wat een uitvaart in Nederland heeft gekost (volgens de Yarden site 8 a 10.000 euro) echter Yarden spreekt dit tegen.

Helaas is mijn vader inmiddels overleden en graag hoor ik van u wat uw mening hierover is en als we een punt hebben, hoe we Yarden hiervan kunnen overtuigen en of het nut heeft om iemand in de armen te nemen of via het Yarden claim fonds of kunt u iemand anders aanbevelen?

Bij voorbaat dank voor de moeite.

Met vriendelijke groeten,

Sven.
= = =

Antwoord:

Beste vragensteller,

dit is geen eenvoudige kwestie waarop ik het antwoord kan geven. Wel kan ik, zoals u me vraagt, u wellicht behulpzaam zijn bij het vinden van het juiste antwoord.
Ervan uitgaande dat uw citaten uit de voorwaarden kloppen, constateer ik een aantal zaken:
- de omschrijving bij punt 17B bevat niet een verwijzing naar het genoemde bedrag van eur 2364. Dat kan ook niet want dat is een bedrag dat een aantal jaren geleden is vastgesteld als uitkering in geld, waarbij er geen relatie is vastgelegd als die wordt genoemd in 17B.
- de omschrijving verwijst naar de echte gemaakte uitvaartkosten en dat is een andere grootheid. Daarvan zal Yarden u moeten kunnen laten zien wat dit gemiddelde bedrag is geweest.

Dit is wel de kern van het geheel.
Ik kan u adviseren om een formele klacht in te dienen.
Zie https://www.yarden.nl/klantenservice/compliment-of-klacht.htm . Als dat niet het gewenste antwoord oplevert kunt u zich wenden tot het Kifid via www.kifid.nl.

Met vriendelijke groet, Evert de Niet

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >