Vergoeding grafkosten oude polissen


27 augustus 2014

Vraag nummer: 39531

Goedemorgen,

Wij zijn benaderd door een familie met de volgende vraag. Bij één van de grotere verzekeraars/uitvaartorganisaties is in het verleden een polis afgesloten voor een begrafenis. In die periode was er nog geen mogelijkheid om een graf te kopen voor 10 jaar maar was dit minimaal 20 jaar. Echter bij overlijden nu wordt er door deze verzekeraar een graf vergoed voor 10 jaar. De vraag is dan ook of dit juist is of dat hier de familie ernstig wordt benadeeld daar zij niet anders weten dat bij overlijden een graf beschikbaar komt voor 20 jaar.

Hartelijke groet,

Elbert Sluijmer

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is afhankelijk van de wijze waarop dit in de verzekeringsvoorwaarden is geregeld. Als daarin is bepaald dat gedurende de wettelijke periode het grafrecht wordt vergoed, is het verklaarbaar.
Als er de voorwaarden 20 jaar stond en daarvan 10 jaar is gemaakt, dan kan dat alleen als in de verzekeringsvoorwaarden de zogeheten en-bloc bepaling staat. Dat is een bepaling op grond waarvan de verzekeraar het recht heeft de polisvoorwaarden tussentijds aan te passen an dat gelet op externe ontwikkelingen noodzakelijk is.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >