Uitvaartverenigingen: Uitvaart in Natura waardevast?


4 mei 2017

Vraag nummer: 50629

Geachte heer de Niet,

Onlangs is mijn Vader overleden. Hij was Lid van een Uitvaartvereniging. Ik was enigzins verbaasd dat het bedrag wat voor de Uitvaart door der Vereniging in Natura ter beschikking gesteld werd, slechts 1.400 Euro bedroeg. In totaal bedroeg de Rekening 4.600 Euro wat in 2017 voor een Crematie gangbaar schijnt te zijn.

Schrijft de wetgever eigenlijk Uitvaartverenigen voor wat ze minimaal per persoon moeten reserveren? Eerlijk gezegd vind ik een bedrag in Natura van 1.400 Euro niet meer van deze tijd of kan een Uitvaartvereniging dit zelf bepalen?

Met vriendelijke groet,

Enno Weerts, Oldenbüttel (BRD)

Antwoord:

Beste Enno, er zijn in Nederland vele honderden uitvaartverenigingen. Iedere vereniging heeft een eigen "pakket" van diensten en verstrekkingen. soms is dat uitgebreid, soms vallen er slechts de basale zaken onder. Veel verenigingen hebben de waarde van het pakket omgezet naar een geldbedrag, ook omdat leden verhuizen en de uitvaart uiteindelijk elders wordt verzorgd.
Het geldbedrag veschilt dus per vereniging.
De leden van de vereniging bepalen gezamenlijk wat de hoogte van de contributie is en dus ook wat er gedekt kan worden in geld.
In jouw geval is dat een bedrag van eur 1.400. Dit is niet dekkend voor alle uitvaartkosten maar het is altijd mogelijk voor ieder lid om daar zelf andere voorzieningen aan toe te voegen. Niet iedereen heeft daar voldoende aandacht voor en dat is natuurlijk jammer want de kosten zijn er wel degelijk.
Achteraf kan er dan bij de nabestaanden teleurstelling zijn en dat proef ik ook bij jou. Er zal dus moeten worden bijbetaald.


Met vriendelijke groet, Evert de Niet

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >