Lidmaatschap uitvaartvereniging bepaalt begrafenisondernemer


24 januari 2018

Vraag nummer: 53518

Van kinds af aan ben ik lid van een begrafenis vereniging. Deze vereniging is een aantal malen gefuseerd. Deze vereniging heeft een uitvaartonderneming aangewezen die voor hun leden tegen gereduceerde tarieven de uitvaarten verzorgen. Ondertussen is de uitvaartvereniging en de uitvaartonderneming ook zover gefuseerd dat zij in één gebouw huizen en één directeur hebben. Nadat ik geïnformeerd heb of ik een andere uitvaartonderneming mijn uitvaart kan laten verzorgen werd ik onaangenaam verrast dat dit eigenlijk niet kan. Ook moet ik voor hun crematorium kiezen die zij ook in eigendom hebben. Ik heb verteld dat ik dit niet wilde en zij hebben in hun jaarvergadering vastgesteld dat zij 70% van de gereduceerde tarieven vergoeden als een andere uitvaartverzorger de uitvaart regels. Verder is mijn verzekerd bedrag in natura bevroren tot 1500 €. Ik vind het eigenlijk allemaal maar vreemd en de verplichtingen die zij opleggen heb ik moeite mee want ik wil absoluut geen gebruik maken door uitgekozen onderneming. Enkele jaren geleden heb ik eens geinformeerd naar dezelfde mogelijkheden en toen was het antwoord dat ze het bedrag vergoeden van het verzekeringspakket en er geen verplichting is. Graag zou ik uw advies horen. Bvd

Antwoord:

Beste heer Prummel, binnen een vereniging is de Algemene Ledenvergadering het hoogste orgaan.
De besluiten die daar genomen worden gelden voor alle verzekerden. Het is dus altijd zaak om uw stem daar te laten horen. Dit als eerste opmerking naar aanleiding van hetgeen u mij voorlegt.

Het is dus nu van belang om na te gaan of de besluiten die betrekking hebben op uw naar voren gebrachte punten op de juiste en rechtsgeldige wijze tot stand zijn gekomen. Daar kunt u als lid nadere informatie over vragen.
Indien dit voldoende helder is en u kunt zich in de onderbouwing vinden dan zou u er in moeten berusten. Daarbij is het natuurlijk wel zo dat het u vrij staat om andere keuzes te maken waarvan u ook de financiële consequenties kent.

Als u zich niet kunt verenigen met het geheel dan kunt u een klacht indienen bij de vereniging. Mocht dat niet naar tevredenheid worden opgelost dan kunt u overwegen om zich tot het Kifid te wenden. Zie hiervoor www.kifid.nl.

Ik hoop dat u er met de vereniging uitkomt uiteraard.

Met vriendelijke groet, Evert de Niet

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >