Hoe kan ik als student de begrafenis bekostigen


12 juli 2009

Vraag nummer: 24466  (oude nummer: 13407)

Zowel mijn broer als ik zijn student, en wij hebben de trieste mededeling gekregen dat onze vader spoedig zal komen te overlijden. Hij heeft geen enkele maatregelen getroffen voor na zijn overlijden. Hij is op dit moment woonachtig in Spanje en wenst niet naar Nederland te komen. Hij zal hier wellicht ook komen te overlijden.

Wat zijn onze mogelijkheden om de volledige uitvaart te bekostigen? Zijn er fondsen of iets dergelijks beschikbaar, zonder dat wij in een al te grote schuld komen te zitten. En wat zijn de stappen die wij moeten ondernemen vanaf het moment van overlijden in Spanje tot aan het begraven in Nederland?

Antwoord:

Geachte heer,

Op de eerste plaats veel sterkte toegewenst komende tijd.

Er zijn geen fondsen beschikbaar. Als de erfgenamen de uitvaart niet kunnen bekostigen, is er de mogelijkheid zich te wenden tot de gemeentelijke social dienst. Wacht daarmee niet te lang. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat uw vader Nederlands ingezetene is. U moet zich dan ook wenden tot de sociale dienst van de gemeente waar hij is ingeschreven.
Omdat uw vader in Spanje verblijft, zal een begrafenisondernemer ter plaatse de uitvaart moeten regelen. Als uw vader naar Nederland vervoerd moet worden, zijn daaraan allerlei formaliteiten verbonden die de begrafenisondernemer ter plaatse wel zal kennen. Er zijn onder andere eisen aan het vervoer en er zijn verschillende douaneverklaringen nodig.
Als uw vader een uitvaartverzekering heeft, dan kunt u het beste contact opnemen met de betreffende verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen u de nodige informatie geven.

Met vriendelijke groet,
Johan Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE