Schoonfamilie zonder uitvaartverzekering


20 januari 2014

Vraag nummer: 37073

Ik had laatst een gesprek met mijn vriend over overlijden. Hij vertelde me doodleuk dat hij (en zijn moeder en broertje) geen uitvaartverzekering heeft.
Volgens zijn vader (die overigens zelf wel een verzekering heeft maar deze alleen blijft betalen omdat hij hier ooit aan begonnen is) is het onzin om hier je geld aan uit te geven omdat de gemeente de kosten op zich neemt. Maar dit betekend toch dat de nabestaanden nul te zeggen hebben over het afscheid? Als er überhaupt al een afscheid is.

Ikzelf heb iets te veel overlijden van dichtbij gezien en die zorgen al voor genoeg financiële sores. Mijn moeder dringt zelfs aan dat ik mezelf moet laten bijverzekeren. Kortom, ik sta er dus heel anders in dan hij.

Ik schrijf dit niet om mijn gelijk te halen maar ik vraag me af of zij wel weten wat ze zich op de hals halen. Het zou ook goed kunnen dat ik een te groot rampscenario in mijn hoofd heb.

Op dit moment zijn dit nog niet mijn zaken maar als mijn vriend en ik de stap nemen om te gaan samenwonen vind ik dat dit wel mijn zaak wordt en wil ik weten wat me eventueel boven het hoofd hangt.

Kunt u alstublieft een beeld schetsen wat de consequentie is van geen uitvaartverzekering hebben of heeft u wellicht een link naar meer informatie.

Bedankt!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat is heel begrijpelijk en uw vriend gaat er ten onrechte van uit dat de gemeente de uitvaart regelt. Dat doet de gemeente alleen als er geen kinderen/nabestaanden zijn of als er die na de vondst van een overledene niet tijdig kunnen worden gevonden. De gemeente heeft dan de volledige regie over de uitvaart. Als de gemeente de uitvaart moet verzorgen, worden de kosten daarvan altijd verhaald op de kinderen. Dus een gratis uitvaart bestaat niet.

Met vriendelijke groet,
J. Zwaanswijk

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE