Tijdens de plechtigheid

Deelname aan de uitvaart en plechtigheid

Of kinderen meegaan naar de uitvaart hangt af van de leeftijd van het kind en de band die het had met de overledene. Kinderen vanaf een jaar of vijf zijn oud genoeg om te begrijpen dat ze op bepaalde momenten stil moeten zijn. Jongere kinderen hebben dat besef meestal nog niet.

Het kan voor andere aanwezigen storend zijn als er iemand met een huilende baby in de aula zit waardoor men niet goed kan horen wat er wordt gezegd of waardoor men niet rustig kan opgaan in de muziek die wordt afgespeeld bij het afscheid. Baby’s en peuters hebben nog geen besef van een overlijden en men kan uiteraard niet van ze verwachten dat ze heel lang stil blijven tijdens een uitvaartplechtigheid. Doorgaans is het daarom verstandig om ze thuis te laten, maar dat verschilt ook per situatie. Wanneer bijvoorbeeld een vader of moeder van een jong kind is overleden is het juist weer heel belangrijk zijn voor de overgebleven ouder dat het jonge kind juist wel aanwezig is.

Als kinderen de uitvaart willen bijwonen en ze goed begeleid worden, is dat waardevol, omdat ze dan niet buitengesloten worden van de familierituelen. Het kan ook voor het rouwproces goed zijn als ze de dood als realiteit ervaren. Kleintjes kunnen door uitvaartleiding of familie worden beziggehouden met een snoepje of spelletje.

Kinderen kunnen een duidelijke rol hebben bij de uitvaart, op die manier voelen ze zich betrokken. Dingen die ze kunnen doen zijn bijvoorbeeld: het (helpen) beschilderen van de kist, dragen of strooien van bloemen, neerleggen van een tekening of muziek maken.

Mr Willem van der Putten

JURIDISCH ADVIES

Mr Willem van der Putten

Alleenstaand met kind

Kinderen (testament en voogdij)

Stel een vraag
Manu Keirse over kinderen en rouw
Reportage door: uitvaart
Meer reportages

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >