Aanpassing gegevens in kadaster

Wijziging door indiening akte door notaris

Er verandert niets in de registratie van het kadaster totdat een notaris, namens de erfgenamen, een verklaring van erfrecht indient bij het kadaster. Zolang deze akte niet wordt ingediend, blijft de overleden persoon genoemd als (mede)eigenaar.

Een verklaring van erfrecht bevat de gevolgen van het overlijden voor de eigendommen. De rol van het Kadaster is passief. Het Kadaster brengt alleen wijzigingen in de kadastrale registratie aan als een notaris daartoe een akte indient.

Als u een verklaring van erfrecht aanvraagt wordt deze niet automatisch bij het kadaster ingeschreven. Dit verschilt per notariskantoor. Als u wilt dat de registratie van het kadaster wel wijzigt, geef dit dan duidelijk aan aan de notaris die de akte van erfrecht opmaakt.

Let op: soms is de inschrijving van de verklaring van erfrecht bij de prijs van de verklaring van erfrecht inbegrepen. Dit is niet altijd het geval. Als u wenst dat de verklaring van erfrecht wel bij het kadaster wordt ingediend is het verstandig van tevoren naar de totale kosten bij de notaris te vragen.

Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >
Moet de WOZ waarde worden opgegeven voor de erfbelasting?
Reportage door: Uitvaart
Meer reportages
Vind een onderneming:


Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE