pgb terugbetalen na overlijden


29 november 2012

Vraag nummer: 32871

Mijn oma is in januari 2011 overleden. Ze kreeg PGB (enige inkomen) en haar man, dus stiefopa verzorgde haar. In februari 2011 kreeg opa nog PGB. Dus nu zegt het zorgkantoor dat hij de maanden januari en februari moet terugbetalen.

Kan dit? Ik lees over beeindigingskosten ed en andere inkomen als PGB hadden ze niet

Antwoord:

Beste meneer of mevrouw,

In principe eindigt de pgb als de budgethouder,oma, komt te overlijden.

De PGB moet worden terug betaald vanaf de datum van overlijden. Maar er is ook nog sprake van beeeindiginskosten. Dit zijn kosten zoals salaris, eventueel vakantiegeld en vakantiedagen. Opa heeft hier nog recht op vanaf de datum van overlijden tot een maand daarop (dus bijv. overleden 12 jan. PGB tot 12 februari) Dus dit deel PGB hoeft niet terug te worden betaald.
Wel is het zo dat er voor het gebruik van Pgb ieder jaar/ half jaar verantwoording moet worden afgelegd in de maand januari over het voorgaande jaar. Het kan zijn dat deze verantwoording niet is gedaan door opa.
Indien dit het geval is kan er nog bezwaar worden gemaakt indien de beschikking onlangs is ontvangen. Als de beschikking al eerder is ontvangen wordt dit lastig. Iemand van algemeen maatschappelijk werk of een ouderenadviseur kan eventueel helpen bij dit bezwaar.

Ik hoop u hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,
Wendy van der Kooij
Nunazorg


Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >