Mantelzorger en familie erfgenaam


11 juni 2020

Vraag nummer: 60991

Hoe kan ik als wettelijke nabestaande zorgen dat ik persoonlijke spullen zoals paspoort en bankzaken en documenten van mijn overleden zus van de mantelzorger terug krijg. De mantelzorger reageert niet op mijn vragen.

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Heel vervelend dat de mantelzorger niet op uw verzoek en vraag in gaat.
Uit uw vraag komt niet naar voren of uw overleden zus de documenten geschonken heeft aan de mantelzorger of in beheer heeft gegeven met de bedoeling haar zaken te kunnen beheren. Of dat uw zus de mantelzorger als executeur testamentair heeft aangewezen; u zou dit dan gehoord moeten hebben via de notaris.

U geeft niet aan waarom u de beschikking over genoemde documenten wilt hebben. De mantelzorger kan de documenten niet gebruiken, tenzij hij of zij executeur testamentair is.
Voor het paspoort geldt: de gemeente legt in een overlijden vast in het Basis Registratie Personen (BPR) om fraude te voorkomen. Een paspoort is formeel eigendom van de gemeente dient ingeleverd te worden bij de gemeente na overlijden maar u krijgt geen oproep hiervoor.
Het deel van uw vraag dat betrekking heeft op de bankzaken: een machtiging komt te vervallen direct met het overlijden. De bank verstrekt de benodigde informatie aan de gemachtigde van de erfenis en handelt met die persoon de bankzaken af.

Ik adviseer u om contact op te nemen met Het Juridisch Loket om na te vragen wat uw mogelijkheden zijn om in het bezit te komen van deze documenten. Het telefoonnummer van Het Juridisch Loket is 0900-8020; de kosten hiervan bedragen € 0,10 per/min en zij zijn bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 09.00 – 12.30uur en 13.30 en 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 – 13.00 uur. U kunt ook een email sturen via de website: https://www.juridischloket.nl/

Ik hoop u met dit antwoord verder geholpen te hebben.

Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >