gevoel van leegte na overlijden van partner


31 juli 2012

Vraag nummer: 28755

Een half jaar geleden is mijn vader overleden na een lang ziekbed. Mijn moeder heeft hem verzorgd tot aan zijn dood. Dat was voor haar ook geen makkelijke tijd. Ze is nog relatief jong en heeft verder weinig om handen behalve haar parttime werk in de bibliotheek. Ik ben enig kind en mijn man en ik werken hard in ons eigen bedrijf. Mijn moeder zit nu niet lekker in haar vel en voelt leegte in haar leven. Het zorgen om vader is nu weggevallen en was voor haar een dagtaak. Wij vinden het moeilijk om haar daarbij te helpen en vragen ons af of zij professionele hulp nodig heeft of dat dit normaal is in een rouwproces.
Hebben jullie een goed advies hoe hiermee om te gaan?

Antwoord:

Beste mevrouw,

Het is moeilijk om op basis van uw vraag te bepalen of de situatie van uw moeder normaal is of niet.Het is wel herkenbaar dat mensen een bepaalde periode nodig hebben om weer invulling te geven aan hun veranderde leven en een half jaar is nog niet zo'n lange tijd.
Ik zou uw zorg i.i.g. bespreken met uw moeder. Misschien wil ze (al dan niet samen met u) een keer naar haar huisarts gaan.
Als uw moeder in goed contact staat met haar huisarts kan ze haar gevoelens met hem of haar bespreken. Hij kan haar n.a.v. haar verhaal en indien nodig, adviseren en de mogelijkheden bespreken.
Voor u is het misschien een geruststellend idee als uw moeder met een arts heeft gesproken.
Ik zou in ieder geval de komende periode regelmatig het contact met haar blijven onderhouden. Als haar gevoel lang hetzelfde blijft of het gaat slechter met haar dan merkt u dat tijdig als u intensief het contact onderhoudt.
Hier kunt u meer lezen over rouw.

Met vriendelijke groet,

Wendy van der Kooij
Nunazorg

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >