Graf ruimen


11 februari 2018

Vraag nummer: 53780

Vorige week wilde ik het graf van mijn moeder bezoeken, toen ik voor een crematieplechtigheid op de begraafplaats was. Het bleek tot mijn grote schrik geruimd. Bestaat er geen verplichting nabestaanden hierover in te lichten, of kan worden volstaan met het plaatsen van algemene bordjes met jaartallen/ruimingen bij de graven?

Antwoord:

Beste vraagsteller,

In Nederland mag een graf niet eerder dan na 10 jaar geruimd worden. het is per begraafplaats verschillend welk termijn zij aan houden.
In de regel worden nabestaanden aangeschreven en meegedeeld dat ze graven gaan ruimen. Als men dan bijvoorbeeld een herbegraven wenst, kan men dat aangeven. Wellicht is dat hier ook gebeurd, maar waren de namen en adressen van de betrokken nabestaanden niet bekend. Ook kan het zijn dat de betrokkenen verhuisd; helaas stuurt men begraafplaatsen vaak geen adreswijziging bij een verhuizing. Overigens is het is best mogelijk dat van de betreffende graven alleen (nog) maar de grafbedekking en monumenten zijn verwijderd, maar de inhoud van de graven niet. Vaak gebeurt dit soort ruimingen in fases. Als de inhoud van de graven ongeroerd is, kan soms nog worden herleid wie waar begraven was en kan alsnog een herbegraven plaats vinden.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Milou Demaret
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >