Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mag Thanatopracteur balsemen voor repatriëring?

16 juli 2016

Vraag nummer: 46826

Mag een gediplomeerd en geregistreerd thanatopracteur volgens de wet de balseming uitvoeren op een lichaam dat naar bijv. Turkije wordt gevlogen?

Er wordt door een bepaald commercieel bedrijf in Nederland gesuggereerd dat zij hiertoe het alleenrecht hebben.

Wat zegt de wet hierover?

Bij voorbaat dank,

Marianne Johnson, Soest.

Antwoord:

Beste mevrouw,

Er bestaat niet 1 wet voor het overvliegen van gebalsemde lichamen. Ieder land heeft daar een eigen wetgeving in.
Over het algemeen is het zo dat iedere luchtvaartmaatschappij om een balsem verklaring vraagt.
In sommige landen vraagt de luchtvaart maatschappij een balsem verklaring met handtekening van de thanatopracteur die de balseming heeft verricht,en moet de handtekening geïdentificeerd worden op het gemeentehuis.
De meeste uitvaartverzorgers kennen de weg van repatriëren. Ook iedere gecertificeerde thanatopracteur zal u advies kunnen geven. Mocht dat niet zo zijn, dan kunt u ook contact opnemen met de ambassade van het desbetreffende land.

Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,
Milou Demaret
Nunazorg

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder