tatoo met asresten


28 oktober 2012

Vraag nummer: 32464

Beste Joke en/of Wendy,

Kunnen jullie aangeven of er risico's verbonden zijn aan het verwerken van een miniem deel van de asresten in tatoo-inkt. Het is de bedoeling dat er een herinneringstatoeage wordt geplaatst waarbij er een kleine hoeveelheid van de as van de overledene wordt verwerkt in de inkt. Omdat de overledene voorafgaand het overlijden een chemotherapie heeft ondergaan ben ik benieuwd of hier meer risico aan verbonden is dan wanneer er geen chemo heeft plaatsgevonden. Bij voorbaat dank voor de reactie en met vriendelijke groet,
Rob de Ruijter

Antwoord:

Beste meneer de Ruijter,

Er is een klein risico verbonden aan het verwerken van as in een tatoeage. Tatoeagepigment moet officieel volledig steriel zijn en crematie-as is niet 100% steriel. Er bestaat dus wel een kans dat het misgaat.In hoeverre as van iemand die overleden is na een chemokuur nog een extra risico zou kunnen betekenen, durf ik niet met zekerheid te zeggen.
Volgens Meneer van der Putten (van de juridische adviesrubriek) niet. Hij zegt hierover: "As van iemand die overleden is kort na een chemokuur is niet anders dan as van een overledene zonder chemokuur."

Met vriendelijke groet,

Wendy van der Kooij
Nunazorg

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >