Vraag over inlichten bank na overlijden


19 mei 2022

Vraag nummer: 64952

2 vragen: a.Waar staat, dat het niet ( tijdig) melden van overlijden bij de bank strafbaar is?
In mijn geval ( executeur testamentair) heeft een bewindvoerder pas na 28 dagen het overlijden gemeld bij de bank en intussen betalingen, huur,verzekeringen etc -schade €22.000 waaronder een buitensporige uitvaart factuur ( meer dan €18.000 ) voor een alleenstaande vrouw met nog geen 10 kennissen) laten gebeuren en laten betalen. b. Heeft de bank hier ook gefaald door niet te anticiperen op de uitvaart factuur ?

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Ik heb geen idee of er iets in de wet staat over melding van overlijden bij een bank, wel zal het in de algemene voorwaarden staan van de bank. Echter of er sprake zal zijn van een strafbaar feit laat ik in het midden.

De executeur heeft tot taak de nalatenschap te beheren en de nalatenschap af te wikkelen met alle taken die omschreven zijn in het testament. Ik kan niet zeggen of de term van buitensporigheid geplakt kan worden op een uitvaart van € 18.000. E.e.a. zal afhangen van de afspraken die bv. de overledene heeft gemaakt met de bewindvoerder en de executeur.

Wat met name van belang is of de bewindvoerder als taak had de uitvaart te regelen? Bewind stopt namelijk op het moment van overlijden. Ik zou vooral dat gegeven aan de kaak stellen. Indien de bewindvoerder de uitvaartfactuur heeft betaald doordat hij als bewindvoerder de factuur heeft voldaan, valt de bank niets te verwijten, maar de bewindvoerder wel. De bewindvoerder had zijn bewindstaken moeten staken en in overleg moeten gaan met naasten, erfgenamen en/of executeur.

Joke
Erfzaken en Levenszaken

Platinaweg 25
2544 EZ DEN HAAG
T 070 321 00 15
E post@levenszaken.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >