Moet mijn stiefmoeder mij inzage geven in testament van mijn vader?


16 november 2012

Vraag nummer: 32714

Mijn ouders zijn 20 jaar geleden gescheiden, mijn vader is hertrouwd en nu overleden. Met zijn huidige vrouw, weduwe is contact zeer moeilijk, zij doet geen mededelingen over het testament, en probeert alles 'geheim' te houden.
2 vragen.
1 Hoe kom je erachter wat er in het testament staat? 2 Kan zij ons ooit financieel ergens mee belasten. Er is een huis nu te koop met een nog een gedeelte hypotheek. Ze zal een kleine uitkering , misschien pensioen hebben. Indien ze schulden gaat maken, grote aankopen doet. En eventueel indien ze zelf overlijdt kan er dan nog iets op mij verhaalt worden?

Antwoord:

Geachte vraagsteller,

Op de eerste plaats wil ik u condoleren met het overlijden van uw vader.
U stelt een aantal vragen tegelijkertijd.
Op de eerste plaats heeft u het gevoel dat de weduwe van uw vader u geen mededelingen doet. De vraag is echter of zij u verplicht is mededelingen te doen. De eerste vraag is of er een testament is en dat kunt u zelf achterhalen wanneer u een akte van overlijden heeft. Indien uw stiefmoeder u dit niet wilt geven kunt u bij de gemeente waar uw vader is overleden een akte van het overlijden opvragen. Met deze akte kunt u zelf een opgave uit het CTR aanvragen, via een notaris of zelf via het Centraal Testamenten Register (CTR) zie: http://www.notaris.nl/centraal-testamentenregister
In het overzicht dat u van het CTR ontvangt vindt u of en zo ja, waar er een testament is opgemaakt. U kunt vervolgens bij iedere willekeurige notaris een kopie van het testament opvragen. De notaris zal u alleen informeren wanneer u betrokkene bent in het testament.
Als er geen testament was dan geldt de wettelijke verdeling en dat betekent dat zijn weduwe alles erft, en alle kinderen van uw vader een vordering behouden op haar die pas opgeeist kan worden na haar overlijden.
Het is wel belangrijk om hierover met haar in gesprek te gaan, als de verhoudingen wat moeilijk liggen kunt u wellicht een onafhankelijk derde of deskundige vragen via hen met haar te communiceren. (onze ervaring is dat dat veel kan helpen)
Het is wel belangrijk om informatie te verkrijgen, want u wilt toch weten wat u op te eisen heeft als uw stiefmoeder ooit komt te overlijden.
Als uw stiefmoeder overlijdt kan zij niets op u verhalen in elk geval, uw mogelijk wel op haar nalatenschap.

Met vriendelijke groet,
Joke van Zoest FFP
Nabestaandenplanner
www.nabestaandenplanner.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >