Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Moet mijn stiefmoeder mij inzage geven in testament van mijn vader?

16 november 2012

Vraag nummer: 32714

Mijn ouders zijn 20 jaar geleden gescheiden, mijn vader is hertrouwd en nu overleden. Met zijn huidige vrouw, weduwe is contact zeer moeilijk, zij doet geen mededelingen over het testament, en probeert alles 'geheim' te houden.
2 vragen.
1 Hoe kom je erachter wat er in het testament staat? 2 Kan zij ons ooit financieel ergens mee belasten. Er is een huis nu te koop met een nog een gedeelte hypotheek. Ze zal een kleine uitkering , misschien pensioen hebben. Indien ze schulden gaat maken, grote aankopen doet. En eventueel indien ze zelf overlijdt kan er dan nog iets op mij verhaalt worden?

Antwoord:

Geachte vraagsteller,

Op de eerste plaats wil ik u condoleren met het overlijden van uw vader.
U stelt een aantal vragen tegelijkertijd.
Op de eerste plaats heeft u het gevoel dat de weduwe van uw vader u geen mededelingen doet. De vraag is echter of zij u verplicht is mededelingen te doen. De eerste vraag is of er een testament is en dat kunt u zelf achterhalen wanneer u een akte van overlijden heeft. Indien uw stiefmoeder u dit niet wilt geven kunt u bij de gemeente waar uw vader is overleden een akte van het overlijden opvragen. Met deze akte kunt u zelf een opgave uit het CTR aanvragen, via een notaris of zelf via het Centraal Testamenten Register (CTR) zie: http://www.notaris.nl/centraal-testamentenregister
In het overzicht dat u van het CTR ontvangt vindt u of en zo ja, waar er een testament is opgemaakt. U kunt vervolgens bij iedere willekeurige notaris een kopie van het testament opvragen. De notaris zal u alleen informeren wanneer u betrokkene bent in het testament.
Als er geen testament was dan geldt de wettelijke verdeling en dat betekent dat zijn weduwe alles erft, en alle kinderen van uw vader een vordering behouden op haar die pas opgeeist kan worden na haar overlijden.
Het is wel belangrijk om hierover met haar in gesprek te gaan, als de verhoudingen wat moeilijk liggen kunt u wellicht een onafhankelijk derde of deskundige vragen via hen met haar te communiceren. (onze ervaring is dat dat veel kan helpen)
Het is wel belangrijk om informatie te verkrijgen, want u wilt toch weten wat u op te eisen heeft als uw stiefmoeder ooit komt te overlijden.
Als uw stiefmoeder overlijdt kan zij niets op u verhalen in elk geval, uw mogelijk wel op haar nalatenschap.

Met vriendelijke groet,
Joke van Zoest FFP
Nabestaandenplanner
www.nabestaandenplanner.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder