Bewijs nodig voor erfenis


17 maart 2017

Vraag nummer: 50117

In Januari dit jaar is een oom van mij in Frankrijk overleden. Hij heeft geen testament dus worden automatisch zijn broers erfgenamen. Nu zijn er nog 5 broers levend en is de 6e broer (mijn vader) in 2011 overleden. Mijn ouders zijn reeds lange tijd geleden gescheiden en mijn vader is hertrouwd geweest.
Mijn vader heeft zijn kinderen (mijn zus en ik) onterft en zijn toenmalige vrouw als enige erfgenaam aangewezen.
Omdat mijn vader overleden is komen volgens mij zowel mijn zus als ik in aanmerking voor het gedeelte van de erfenis van onze oom in Frankrijk. Echter nu dienen wij voor de notaris in Frankrijk aan te tonen dat wij de enige kinderen zijn van mijn vader. Hoe en waar moet ik zijn voor een verklaring?????? De gemeente verwijst me naar een Notaris voor een akte van Erfrecht en de notaris meld mij dat dit gezien de onterving niet mogelijk is en verwijst me daarom weer naar de gemeente voor een uitgebreid uittreksel GBR van mijn vader waarin al zijn kinderen zijn vermeld. waarop de gemeente mij meld dat ik die niet kan aanvragen, dit zou de notaris weer moeten doen??? en NU?????

Alvast bedankt voor een reactie

Antwoord:

De enige manier om aan een juiste verklaring van erfrecht te komen is via een notaris. Het lijkt mij vreemd dat een notaris u naar de gemeente verwijst. Wel zou de verklaring van erfrecht wel eens prijzig uit kunnen pakken omdat het complex is. Dus, op naar de notaris en een prijsopgave vooraf vragen. Houdt er wel rekening mee dat de verklaring van erfrecht een vertaling naar het Frans vereist is omdat uw oom in Frankrijk woonde, dit zal de kostprijs verder opdrijven.

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
SCE executeur, Estate- en Financieel Planner
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl
Tel: 070-3210015

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >