Woning ontruimen na verwerping en minderjarige kinderen


24 september 2017

Vraag nummer: 52085

Als vader een huurwoning heeft, met diverse aanpassingen welke teruggedraaid zullen moeten worden, geen schulden maar ook geen spaargeld, hij overlijd, enige zoon verwerpt erfenis, maar minderjarige kinderen van zoon mogen dit niet en moeten benificair aanvaarden, is er dan nog de mogelijkheid om het ontruimen van een huurwoning te weigeren?

Met andere woorden, ben je met minderjarige kinderen en zonder evidente schulden van de overledene verplicht de ontruiming het huis van je vader op je te nemen omdat je indirect de erfenis via je kinderen niet kunt weigeren? Of kun je bv onder de benificiaire regeling van je kinderen argumenteren dat de kosten voor leeghalen en opruimen eigenlijk een schuld opleveren en daarom het leeghalen van het huis weigeren?

Antwoord:

Bij een beneficiaire afwikkeling kom je terecht in een vereffening, de gezamenlijke erfgenamen zijn de vereffenaar. De vereffenaar heeft als taak de schulden van de nalatenschap te voldoen etc. etc. Ook het opzeggen van de huur en de overdracht aan de verhuurder behoort tot die taken. Weigeren het huis leeg te ruimen lijkt mij niet zo netjes. U kunt beter contact opnemen met de verhuurder, de situatie uitleggen en trachten onder bepaalde zaken uit te komen, bv de aanpassingen door de verhuurder laten rechtzetten. De woning leegruimen kan wellicht zonder al te veel kosten gedaan worden door de nabestaanden ism de kringloop bijvoorbeeld.

Met vriendelijke groet,

Joke (van Zoest) Mourits
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15
www.erfzaken.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >