zoon


8 juli 2012

Vraag nummer: 28612

Haar zoon X is overleden hij stond onder een bewindvoerder er was geen schuld meer maar was ook niet verzekert de politie heeft hem thuis gevonden.
De moeder wil een waardig afscheid. maar het is voor mij als buurman een beetje wazig
bij de gemeente loop ik ook tegen en muur.
heb u een advies voor de moeder van de overleden zoon.
bij voorbaat dank. Th.van Engelen

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Vanuit privacy-overwegingen heb ik de naam van de betrokken moeder in uw vraag weggehaald.

De zoon is overleden en stond onder bewind. Er was geen schuld meer en de zoon was niet verzekerd voor uitvaartkosten. (ik denk dat u dat bedoelt) ,
De gemeente dient de uitvaart te verzorgen als er geen nabestaanden (vindbaar) zijn. Dit is hier niet het geval; er is een moeder en deze wenst een waardig afscheid.
De moeder heeft nu wel een aantal opties, ook al zullen deze mogelijk (financiele)consequenties voor haar hebben:

Op de eerste plaats kan moeder bij de bewindvoerder van haar zoon informeren of er een batig saldo is waar de uitvaart van bekostigd kan worden.
Als er geen middelen zijn kan de moeder aan de gemeente verzoeken de uitvaart te verzorgen. Wel zijn dan de kaders van de betreffende gemeente van toepassing en de vraag is of de familie dan nog bepaalde keuzes heeft. (hangt van de gemeente af) De gemeente kan de kosten van de uitvaart evt. verhalen op de nabestaanden.
De gemeente heeft de wettelijke plicht voor de lijkbezorging te zorgen wanneer er geen nabestaanden (bekend)zijn of deze niet voor de uitvaart kunnen opdraaien. Het verschilt per gemeente hoe met de uitvoering van deze wet op de lijkbezorging wordt omgegaan. De moeder kan het beste informeren bij een uitvaartverzorger of de gemeente zelf, zij moeten de moeder zeker verder op weg kunnen helpen.

Heel veel sterkte toegewenst,

Joke van Zoest FFP
Nabestaandenplanner
www.nabestaandenplanner.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >