verwerpen


14 juni 2020

Vraag nummer: 61015

Ben je na verwerpen je inboedel kwijt

Mijn zoon van 21 is erfgename wel ons kind maar niet gehuwd of geregistreerd partnerschap.

Zoon woont nog in huis mijn partner en ik staan samen op het huurcontract

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Met het verwerpen van een erfenis heeft de erfgenaam geen enkel recht meer op de bezittingen en geen verplichting om schulden te betalen. De inboedel hoort tot de bezittingen en dus is de inboedel ook ‘kwijt’. U geeft aan dat u, uw zoon en de overledene samen in het huurhuis woonden/wonen. Het zou kunnen dat een deel van de inboedel dan van u en een deel van uw zoon is; dit valt uiteraard buiten de nalatenschap.
Er is ook een mogelijkheid om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dan wordt de erfenis onder voorwaarde aanvaard en tegelijkertijd verworpen als blijkt dat er meer schulden zijn dan bezittingen; de erfgenamen zijn niet aansprakelijk voor de schulden.
Begrijp ik het goed dat u geen erfgenaam bent? Zou dat wel het geval zijn dan is het verstandig om de erfenis voor u en uw zoon in verband met de kosten tegelijk te verwerpen of beneficiair te aanvaarden.
Als u advies nodig hebt over het afstand doen of het beneficiair aanvaarden van een erfenis, kunt u terecht bij een notaris, of de notaristelefoon. Bij de notaristelefoon krijgt u een notaris of notarieel deskundige aan de lijn. Het telefoonnummer is 0900 3469393. Op werkdagen van 9.00 - 14.00 uur (80 cent per minuut). Het is ook mogelijk om de vraag neer te leggen bij het Juridisch Loket, telefoonnummer 0900-8020; de kosten hiervan bedragen € 0,10 per/min en zij zijn bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 09.00 – 12.30uur en 13.30 en 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 – 13.00 uur. U kunt ook een email sturen via de website: https://www.juridischloket.nl/.

Een huurcontract dat op uw naam en op naam van uw overleden partner staat loopt door op uw naam. Dit blijkt uit de website van de overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/huur-overnemen-na-overlijden-huurder. Uw verhuurder kan u hierover meer informatie verstrekken.

Ik hoop dat ik hiermee uw vragen beantwoord heb.
Veel sterkte toegewenst.

Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >