verwerpen of benificiar aanvaarden


11 juni 2020

Vraag nummer: 60997

Mijn partner is 6 mei overleden we waren niet gehuwd of hadden geen geregistreerd partnerschap. Ook geen testament wel 3 kinderwn 21 jaar, 16 jaar en 8 jaar.

Mijn oudste zoon is erfgename en heeft geen werk/ studie en woont nog thuis.

Mijn partner was zzp'er, maar de nalatenschap bestaat per saldo alleen maar uit schulden prive en zakelijk.

Moet mijn zoon de erfenis verwerpen of benificiar aanvaarden, want de boedelbeschrijving is per defenitie negatief?

Wat gebeurt er bij de plaatsvervuller die kunnen toch ook verwerpen of moeten zij van hun zelf een boedelbeschrijving maken, of geldt dst alleen van de overledene?

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Uw vraag wat uw zoon het beste kan doen met de erfenis, kan ik niet voor u beantwoorden, uw zoon zal zelf moeten kiezen.
U geeft aan dat de erfenis per saldo negatief is. Als uw zoon de schulden niet wil of kan aanvaarden, is het begrijpelijk en goed mogelijk om de erfenis te verwerpen. Benificiair aanvaarden is alleen nuttig als u niet weet of de schulden groter zijn dan de opbrengst. Ik verwijs u naar de infotheek van deze website https://www.uitvaart.nl/infotheek/nalatenschap voor nadere uitleg van de term plaatsvervulling (zie onder het kopje ‘wie erft er | wie zijn erfgenamen’) en allerlei overige termen. U kunt ook de vragen en antwoorden bekijken in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht: https://www.uitvaart.nl/vraag-een-expert/advies-over-erfrecht

Als u advies nodig hebt over het afstand doen van een erfenis, kunt u terecht bij een notaris, of de notaristelefoon. Bij de notaristelefoon krijgt u een notaris of notarieel deskundige aan de lijn. Het telefoonnummer is 0900 3469393. Op werkdagen van 9.00 - 14.00 uur (80 cent per minuut). Het is ook mogelijk om de vraag neer te leggen bij het Juridisch Loket, telefoonnummer 0900-8020; de kosten hiervan bedragen € 0,10 per/min en zij zijn bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 09.00 – 12.30uur en 13.30 en 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 – 13.00 uur. U kunt ook een email sturen via de website: https://www.juridischloket.nl/.

Ik wens u allen veel sterkte en hoop dat mijn antwoord u verder helpt.

Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >