Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Stiefmoeder

17 november 2016

Vraag nummer: 48275

Goedendag,
Mijn moeder is in 1974 overleden, vader hertrouwde een half jaar later. Mijn broer en ik hebben nooit iets van of over een erfenis vernomen. In 1993 overleed ook onze vader en stiefmoeder heeft toen het contact met ons kinderen verbroken. Zij is nu op hoge leeftijd en wij vragen ons af wat er gebeurt wanneer zij ook komt te overlijden. Ik heb geprobeerd met haar in contact te komen, maar zij weigert ieder contact. Hoe kunnen mijn broer en ik erachter komen of er nog iets van een erfenis is? Stiefmoeder heeft zelf een dochter en wij zijn bang dat deze dochter de erfenis krijgt.

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Een kindsdeel ontstaat pas bij overlijden en niet eerder. Een kind kan zijn kindsdeel ook niet zomaar opeisen als de langstlevende hertrouwt of het geld opmaakt. Natuurlijk kan een kind dan wel naar de kantonrechter gaan, maar de kans dat een claim wordt toegewezen is niet zo groot. Anders wordt het wanneer er een testament is opgesteld waarin is aangegeven wanneer het kindsdeel wel opeisbaar wordt of als er een faillissement dreigt.
U zou contact op kunnen nemen met een notaris, of uw vraag eerst kunnen voorleggen aan de notaris telefoon.
Zij hebben wellicht ervaring in dergelijke situaties.

Ik wens u succes met deze kwestie.

Met vriendelijke groet,

Milou Demaret
Nunazorg

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder