opruimen/bewaren privé-spullen


25 mei 2017

Vraag nummer: 50847

Geachte mevrouw Demaret/Van Zoest.

Op 3 april 2017 is een familielid overleden na een korte opname in ziekenhuis en hospice.

Tijdens de periode in de hospice wilde het familielid wat privé-spullen hebben. Als dichtbij zijnd familielid heb ik met de toestemming van overledene: haar kluisje, notitieblokjes en bankafschriften vanaf januari 2016 en zorgdossier naar het hospice gebracht.

Na haar overlijden ben ik spullen gaan opruimen zoals tijdschriften, oudpapier en oude kleding, douchespullen. Alle ontruimde spullen heb ik naar goede doelen gebracht. In eerste instantie had ik de volmacht (een schriftelijk en een mondeling). Is het opruimen van deze spullen een onterechte handeling? Na één maand werd de schriftelijke volmacht ingetrokken (notaris belde hierover). Ik ben uiteraard gestopt met mijn activiteiten en de huissleutel heb ik bij een erfgenaam ingeleverd.

Na het overlijden heb ik de spullen naar mijn woning genomen. De overledene had verschillende sleutels aan (voor mij onbekende) mensen gegeven. Uit veiligheidsoverweging heb ik dus het kluisje/handtas en andere spullen naar mijn woning genomen.

Van de inhoud van de handtas en kluisje heb ik een inventarislijst gemaakt (2 dagen na overlijden). Erfgenaam krijgt kluisje en handtas, maar ik wil nu wel een handtekening voor ontvangst hebben.

Kunt u mij meer advies geven?

Alvast bedankt.

Wat kan ik nu het beste ondernemen?

Antwoord:

Beste Vraagsteller,

Uw volmacht eindigde door het overlijden. De gemachtigde na het overlijden is de executeur of de gezamenlijke erfgenamen. U heeft mijns inziens juist gehandeld in deze. Een bewijs dat u de spullen heeft afgegeven aan een erfgenaam lijkt mij niet onredelijk, ik hoop echter (als ik let op de datum dat u deze vraag stelde) dat u dat inmiddels in bezit heeft.

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15


www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >