Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

opruimen/bewaren privé-spullen

25 mei 2017

Vraag nummer: 50847

Geachte mevrouw Demaret/Van Zoest.

Op 3 april 2017 is een familielid overleden na een korte opname in ziekenhuis en hospice.

Tijdens de periode in de hospice wilde het familielid wat privé-spullen hebben. Als dichtbij zijnd familielid heb ik met de toestemming van overledene: haar kluisje, notitieblokjes en bankafschriften vanaf januari 2016 en zorgdossier naar het hospice gebracht.

Na haar overlijden ben ik spullen gaan opruimen zoals tijdschriften, oudpapier en oude kleding, douchespullen. Alle ontruimde spullen heb ik naar goede doelen gebracht. In eerste instantie had ik de volmacht (een schriftelijk en een mondeling). Is het opruimen van deze spullen een onterechte handeling? Na één maand werd de schriftelijke volmacht ingetrokken (notaris belde hierover). Ik ben uiteraard gestopt met mijn activiteiten en de huissleutel heb ik bij een erfgenaam ingeleverd.

Na het overlijden heb ik de spullen naar mijn woning genomen. De overledene had verschillende sleutels aan (voor mij onbekende) mensen gegeven. Uit veiligheidsoverweging heb ik dus het kluisje/handtas en andere spullen naar mijn woning genomen.

Van de inhoud van de handtas en kluisje heb ik een inventarislijst gemaakt (2 dagen na overlijden). Erfgenaam krijgt kluisje en handtas, maar ik wil nu wel een handtekening voor ontvangst hebben.

Kunt u mij meer advies geven?

Alvast bedankt.

Wat kan ik nu het beste ondernemen?

Antwoord:

Beste Vraagsteller,

Uw volmacht eindigde door het overlijden. De gemachtigde na het overlijden is de executeur of de gezamenlijke erfgenamen. U heeft mijns inziens juist gehandeld in deze. Een bewijs dat u de spullen heeft afgegeven aan een erfgenaam lijkt mij niet onredelijk, ik hoop echter (als ik let op de datum dat u deze vraag stelde) dat u dat inmiddels in bezit heeft.

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15


www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder