Mijn zoon heeft de aan mij toegezegde schilderijen meegenomen


28 maart 2018

Vraag nummer: 54428

Mijn ex-echtgenoot heeft ik een paar jaar geleden mij een mail gestuurd waarin hij zijn wensen bij overlijden aan mij liet weten. In de mail schreef hij ook, dat ik de schilderijen mocht hebben.
Maar mijn oudste zoon heeft direct na het overlijden anderhalfjaar geleden de schilderijen uit het huis gehaald en in zijn huis opgehangen. Ik heb tegen mijn zoon gezegd dat pa ze aan mij had toegezegd (wij hebben altijd goed contact gehouden). Ik heb die nacht de administratie gedaan en het bleek dat mijn ex man enorme schulden had. Dus ik heb de kinderen geadviseerd de erfenis te verwerpen. 3 kinderen en ik hebben verworpen. 2 kinderen waaronder mijn oudste zoon hebben onder voorbehoud van de boedelsxheiding aanvaard. En toen heeft mijn oudste zoon voor een prikkie de schilderijen gekocht. Maar als ik helemaal eerlijk ben, heeft hij toch in eerste instantie de schilderijen van mij gestolen. Hij wist dat ze voor mij waren. De schilderijen heeft hij bij leven aan mij toegezegd. Dan vallen ze toch niet onder de erfenis? Kan ik alsnog de schilderijen terug eisen? Graag uw reactie. Alvast hartelijk dank voor de moeite. Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Om privacy redenen heb ik uw brief een klein beetje aangepast.
De wet bepaalt dat alleen bloedverwanten en echtgenoot aanspraak kunnen maken op een erfenis, tenzij u anders bepaalt in een testament. Een testament is een notariële akte.
Met een testament kan worden afgeweken van het wettelijk erfrecht, waarbij de huwelijkspartner, kinderen en bij het ontbreken daarvan de nabije familie alles erft.
Testamenten worden bijgeschreven in het Centraal Testamentenregister.
Een testament wordt opgesteld door een notaris.
Als uw ex-man geen testament had waarin hij u noemt als erfgenaam van de schilderijen, dan komen deze u ook niet toe.
De mail van uw ex-man voldoet niet aan de wettelijke eisen.
Uw zoon heeft dus geen schilderijen van u gestolen.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
met vriendelijke groet,

Milou Demaret
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >