Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

kosten uitvaart

12 december 2012

Vraag nummer: 33005

Onlangs is mijn schoonvader overleden. Hij was verzekerd tot een bedrag van € 4.000,-- en het overige stond altijd gereserveerd op een spaarrekening. Nu heeft mijn (stief)schoonmoeder dat bedrag aan haar zoon gegeven omdat hij na een scheiding in geldnood was gekomen. Daardoor is er nu dus een tekort ontstaan. Ook mijn man(biologische zoon van de overledene) is betrokken geweest bij het regelen van de uitvaart. Hij heeft niets getekend maar is hij nu voor het tekort aansprakelijk te stellen????.

Antwoord:

Beste Vraagsteller,

Op de eerste plaats wil ik u condoleren met het verlies van uw schoonvader. Was uw schoonvader gehuwd(of geregistreerd partner) met uw schoonmoeder, en was er geen testament dan geldt de zgn. wettelijke verdeling.De wettelijke verdeling verplicht de acherblijvende echtgenoot (partner) de schulden van de nalatenschap te voldoen. De kosten van de uitvaart vallen onder de schulden van de nalatenschap. Dit houdt in dat uw schoonmoeder wettelijk de plicht heeft de kosten van de uitvaart te voldoen.
Indien u schoonvader wel een testament had is bepalend wat hierover evt. nog nader in het testament wordt genoemd, doorgaans wordt in zgn. langstlevende testamenten de plicht tot voldoening van de kosten van de uitvaart bij de achterblijvende partner gelegd.

Ik hoop dat u met dit antwoord verder kunt.

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest FFP
www.nabestaandenplanner.nl
post@nabestaandenplanner.nl

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder