kosten uitvaart


12 december 2012

Vraag nummer: 33005

Onlangs is mijn schoonvader overleden. Hij was verzekerd tot een bedrag van € 4.000,-- en het overige stond altijd gereserveerd op een spaarrekening. Nu heeft mijn (stief)schoonmoeder dat bedrag aan haar zoon gegeven omdat hij na een scheiding in geldnood was gekomen. Daardoor is er nu dus een tekort ontstaan. Ook mijn man(biologische zoon van de overledene) is betrokken geweest bij het regelen van de uitvaart. Hij heeft niets getekend maar is hij nu voor het tekort aansprakelijk te stellen????.

Antwoord:

Beste Vraagsteller,

Op de eerste plaats wil ik u condoleren met het verlies van uw schoonvader. Was uw schoonvader gehuwd(of geregistreerd partner) met uw schoonmoeder, en was er geen testament dan geldt de zgn. wettelijke verdeling.De wettelijke verdeling verplicht de acherblijvende echtgenoot (partner) de schulden van de nalatenschap te voldoen. De kosten van de uitvaart vallen onder de schulden van de nalatenschap. Dit houdt in dat uw schoonmoeder wettelijk de plicht heeft de kosten van de uitvaart te voldoen.
Indien u schoonvader wel een testament had is bepalend wat hierover evt. nog nader in het testament wordt genoemd, doorgaans wordt in zgn. langstlevende testamenten de plicht tot voldoening van de kosten van de uitvaart bij de achterblijvende partner gelegd.

Ik hoop dat u met dit antwoord verder kunt.

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest FFP
www.nabestaandenplanner.nl
post@nabestaandenplanner.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >