Kopie testament moeder


20 januari 2016

Vraag nummer: 44945

Mijn moeder is in oktober 2013 overleden. Zij heeft in september 2013 haar testament opgemaakt. Ik heb in diezelfde maand een schenking gekregen voor het kopen van mijn eerste huis.

Ik wil heel graag weten wat hierover staat vermeld in haar testament.

Ik weet exact bij welk kantoor haat testament ligt. Ik heb ook al contact gehad met het kantoor. Ik wil graag een kopie ontvangen van haar testament, of het eenmalig inzien.

Nu antwoordde het kantoor met de opdracht eerst een overlijdensakte aan te vragen bij de gemeente. Met die akte moet ik terugkomen en dan mag ik voor 100 euro het testament inzien.

Ik vraag mij af of dit een juiste procedure is, aangezien een ander kantoor dat ik eerst benaderd had (omdat ik dacht dat het testament daar was opgemaakt) mij zei dat ik met een geldig legitimatiebewijs langs kon komen om het testament van mijn moeder in te zien.

Dit kantoor belde mij trouwens terug met de mededeling dat het testament bij 'de buren' ligt. Dat hadden ze even voor mij nagekeken in het register.

Mijn vraag is of ik echt zoveel stappen moet zetten en zoveel kosten moet maken om enkel en alleen een kopie te krijgen van mijn moeders testament.

Ik hoop dat u mijn vraag wilt beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Debbie den Ouden

Antwoord:

Beste Vraagsteller,

Het klopt dat een notariskantoor kosten mag aanrekenen voor inzage of afgifte van een testament aan een belanghebbende. U kunt wel bij ieder notariskantoor een kopie van het testament opvragen. Een notaris kan nl. bij collegaas een afschrift aanvragen. U doet er goed aan een rondje te bellen en te zien waar u het voordeligst uit bent.

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >