Kloppen de kosten van verwijderen zwerfkei?


17 augustus 2018

Vraag nummer: 55870

LS,
Mijn moeder is onlangs overleden en begraven in ons familie graf.
De zwerfkei moest dus verwijderd worden. Tot mijn grote verbazing kwam deze vanuit Bilthoven terecht in Hoorn zonder onze toestemming. Nu is er een offerte gekomen van dit bedrijf terwijl mijn broer en ik zelf steenhouwers in onze vriendenkring hebben we willen het helemaal niet daar laten doen. De offerte ad. 1495,- vinden erg hoog het verplaatsen en herplaatsen kost alleen al 500,-- wat nu?
Met vriendelijke groet, A.C

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Een grafsteen mag niet zomaar, zonder toestemming van de eigenaar verplaatst worden. Als er een graf heropend moet worden moet deze steen, zonder instructies van de eigenaar, weer terug geplaatst worden.
Het kan zijn dat iemand anders uit de familie (de eigenaar van het graf) deze opdracht heeft gegeven, anders is dit niet rechtmatig.
U zou uw beklag kunnen doen bij de desbetreffende begraafplaats beheerder of de gemeente als die eigenaar is van de begraafplaats.
De kosten voor het verwijderen en terugplaatsten van een grafmonument is heel wisselend.
Er zijn bijna 4.000 begraafplaatsen in Nederland en die hebben allemaal andere tarieven. Wij hebben die tarieven niet. Alleen de betreffende begraafplaats zelf kan u vertellen wat de kosten zijn. Soms kan men die informatie ook vinden op internet, op de site van de gemeente.

Sommige begraafplaatsen publiceren hun tarieven ook op de site www.begraafplaats.nl van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB)

Ik hoop u hier mee voldoende te hebben geïnformeerd.
met vriendelijke groet,
Milou Demaret
Nunazorg

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >