Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kan ik de erfenis voor mijn dementerende moeder verwerpen?

17 februari 2017

Vraag nummer: 49706

Mijn tante is in januari overleden. Mijn moeder is haar zus en enige erfgename maar zit in een verpleeghuis i.v.m dementie. Wij willen de erfenis van tante verwerpen.
Hier heb ik teneerste een overlijdensakte voor nodig.
Kan u mij nog meer info geven waar ik dat kan doen en wat ik daarvoor nodig heb.

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Uw moeder is erfgenaam en dementerend.
Dit houdt in dat u niet zonder meer voor uw moeder kunt beslissen wat er met de erfenis van tante moet gebeuren. Indien er een bewindvoerder is aangesteld over uw moeder kan de bewindvoerder namens uw moeder de erfenis beneficair aanvaarden.
Indien moeder geen bewindvoerder heeft kunt u nu feitelijk niets doen met deze erfenis.
Het stappenplan dat u thans het beste kunt volgen is:
Moeder onder bewind laten stellen. dit kunt u aanvragen bij de Rechtbank.
Nadat het bewind is ingesteld kan er alsnog door de bewindvoerder beneficiar worden aanvaard. Voor verwerpen heeft de bewindvoerder toestemming van de rechtbank nodig.

Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
SCE executeur en financieel en estate planner
www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl
tel: 070-321 00 15

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 72 uur onder de vraag.

  • De service staat open voor particulieren, instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Joke Mourits en/of Levenszaken.

  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Kom ik in aanmerking voor een ANW uitkering na het overlijden van mijn echtgenoot? Ben ik na het overlijden van mijn partner verplicht de hypotheek af te lossen?". “Moeten we echt binnen 48 uur de kamer van onze overleden moeder overdragen? Vragen die betrekking hebben op individuele situaties kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend ­ bij Levenszaken terecht.

  • Zowel de vraag als het antwoord zijn en blijven openbaar, ook nadat uw vraag beantwoord is. Houdt u er rekening mee dat openbare sites zoals Uitvaart.nl in het algemeen en de adviesrubrieken in het bijzonder geïndexeerd worden door zoekmachines waardoor ook uw naam kan opduiken in Google. Staat het openbare karakter van de site u tegen, dan kunt u beter contact opnemen met Levenszaken voor een betaald privé-consult. Stuur hiervoor een e-mail naar post@levenszaken.nl.

Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar Uitvaart.nl en Joke Mourits wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor via hyperlinks verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder