inzage testament stiefmoeder


19 oktober 2020

Vraag nummer: 61782

Goede middag,
Bij mijn vaders overlijden in 2009 was er een testament waarin het kindsdeel van zijn beide zoons (mijn broer en ik) was beschreven. Mijn stief heeft derhalve het vruchtgebruik van het bedrag zoals door de Belastingdienst is bepaald. In januari 2020 ontvingen wij van de neef van mijn stiefmoeder dat zij in oktober 2019 is overleden. Kennelijk is hij als executeur testamentair aangewezen om de erfenis te regelen. In 2015 zou zij een nieuw testament hebben laten opmaken. Vragen zijn:
1. Hebben wij mogelijkheid om inzage van haar testament zoals in 2015 opgesteld
2. Waaruit zou moeten blijken dat de neef als executeur testamentair is aangewezen en hebben wij er recht dit in te zien.
3. We hebben een erfenisbedrag ontvangen maar geen idee hoe dit bedrag tot stand is gekomen.
4. Hoe verder te handelen omdat wij geen onderliggende stukken ontvangen.

Antwoord:

Geachte vraagsteller,

U stelt een zeer specifieke vraag over de afhandeling van een testament. Ik beschik niet over de kennis om een antwoord hierop te geven. Mijn collega C. van de Griend van deze rubriek geeft advies over erfrecht (https://www.uitvaart.nl/vraag-een-expert/advies-over-erfrecht); mogelijk dat hij u kan helpen.

Een andere mogelijkheid is u te laten informeren en voorlichten door uw eigen notaris of contact opnemen met een onafhankelijk notaris via de notaristelefoon (https://www.notaris.nl/de-notaris/notaristelefoon). Het nummer van de notaristelefoon is 0900 3469393; zij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 14.00 uur. De kosten van de notaristelefoon bedragen naast uw gebruikelijke belkosten 80 cent per minuut.

Ik hoop u met dit antwoord verder geholpen te hebben.

Met vriendelijke groet,
Irene Welmers
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >