inboedel


7 april 2020

Vraag nummer: 60456

mijn vriend (...) is overleden nu is mijn vraag aangezien hij niet verzekerd was of ik zijn huis mag leegmaken,en de dingen verkopen die er nog in staan want de man moet wel netjes gecremeerd worden en ik heb geen geld dus?????

Antwoord:

Beste Vraagsteller,

Allereerst gecondoleerd met het overlijden van uw vriend.
Het is begrijpelijk dat u de crematie netjes wilt regelen. Het is eenmaal zo geregeld in de wet dat degene die opdracht geeft voor de crematie of begrafenis ook verantwoordelijk is voor de kosten. De uitvaartverzorger zal u de rekening sturen. Als u geen geld heeft, zou u bij uw gemeente bijzondere bijstand kunnen aanvragen. Ik raad u aan dit verzoek dan spoedig te doen. Maar omdat uw verdere situatie mij onbekend is, raad ik u verder aan advies te vragen aan een notaris of juridisch adviseur. Want misschien is er familie die de opdracht voor de crematie wil geven?

Voor wat betreft de spullen van het huis is de vraag of u erfgenaam bent. Hebben u en uw partner een samenlevingsvorm vastgelegd bij de notaris? Is er een testament? Zijn er erfgenamen? Als u spullen uit het huis haalt, kan de wetgever dit opvatten als dat u de erfenis aanvaardt en als er dan schulden blijken te zijn, zou u die ook moeten betalen.

Het is verstandig om de notaris te bellen, voor beide aspecten kunt u dan even navraag doen. U kunt hiervoor terecht bij de notaristelefoon voor een onafhankelijk antwoord; het telefoonnummer is 0900 3469393. Op werkdagen van 9.00 - 14.00 uur (80 cent per minuut). Ook kunt u het Juridisch Loket raadplegen: 0900 - 8020; € 0,25 p/min* maandag t/m vrijdag 09.00 – 18.00 uur.

Ik wens u sterkte toe en hoop u hiermee verder te hebben geholpen.

Met vriendelijke groet,
Wia Snijder
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn