F-formulier en P-formulier


26 november 2018

Vraag nummer: 56780

Indien de fiscale partner van een overledene een als volle jaar partnerschap voorde belastingaangifte wil doen dan heb ik begrepen dat de fiscale partner een P-formulier moet invullen ,moet dan alsnog het F-formulier invullen? (is toch dubbel) Graag antwoord op deze vraag!

Antwoord:

Beste vraagsteller,

Na overlijden stuurt de belastingdienst, indien de overledene altijd aangifte voor de inkomstenbelasting deed, naar het contactadres van de nabestaanden het aangifteformulier voor de inkomstenbelasting in het jaar van overlijden. Dit aangiftebiljet is het zogenaamde F-biljet. (de F staat hier voor “Finale”) De aangifte moet voor de datum die op het aangiftebiljet staat bij de belastingdienst binnen zijn en er kan uitstel worden aangevraagd.
Als u Fiscaal partner blijft:
Op de dag van overlijden stopt het fiscaal partnerschap van de overledene met diens fiscaal partner. De achterblijvende fiscaal partner mag in de aangifte van het jaar van overlijden kiezen om het gehele jaar fiscaal partner te zijn. Er kan dan pas na afloop van het jaar van overlijden aangifte gedaan worden. De fiscaal partner doet samen met de vertegenwoordiger van de erfgenamen aangifte, vaak is dit de fiscaal partner zelf.
De fiscale partner kan geen aangifte doen met het aangifteprogramma en moet gebruik maken van het P-formulier. (dit formulier kunt u aanvragen bij de belastingtelefoon) De vertegenwoordiger van de erfgenamen vult het F-biljet in.
Als u geen fiscaal partner blijft:
De fiscale partner van de overledene kan er voor kiezen om niet het gehele jaar fiscaal partners te zijn. In dat geval kan de fiscale partner het aangifteprogramma van de belastingdienst gebruiken. Voor de overledene moet het F-biljet gebruikt worden. Nu kan de F-aangifte direct worden gedaan en hoeft niet gewacht te worden tot het jaar is afgelopen (Alleen als er sprake is van fiscaal partnerschap kan er pas na het jaar van overlijden aangifte worden gedaan).
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

Met vriendelijke groet,
Milou Demaret
Nunazorg
www.nunazorg.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >