Checklists: Directe hulp


4 oktober 2019

Vraag nummer: 58719

Voor mijn schoonmoeders zusje zijn wij hard opzoek naar hulp. Haar man was ondernemer en is desondanks ziek naar zijn vadersdorpje in Turkije vertrokken en is daar enkele dagen overleden maar niet in het ziekenhuis. Nu zit mn schoonmoeders zusje zonder iets thuis en is ook erg ziek ...slecht ziende en bijna doof. Ze leeft op het moment van 4 euro per dag dus iedereen probeert haar te helpen. Ik als accountant kan hier ook iets voor haar betekenen maar zonder gegevens kunnen wij natuurlijk ook niks en het is zo dat we vanuit de Nederlandse ambassade niet worden geholpen aangezien er geen verdrag meer is ( geen ambassadeur in Turkije sinds 2018) Nu is onze grote vraag hoe moeten wij dit aanpakken om überhaupt aan zijn gegevens te komen en al helemaal aan de overlijdensakte ? Wij hebben de taken opgedeeld in de familie zodat iedereen helpt. Daardoor doe ik het administratieve gedeelde plus de documenten en etc. Maar ik stoor steeds op zn overlijdensakte die natuurlijk in Turkije moet opgevraagd worden. Ik hoop dat u ons kunt helpen. ( het is ook nog eens zo dat hij een onderneming had en deze plots , door wie dan ook, is uitgeschreven bij de kvk ) Maar na zijn vrouw wetende hebben ze geen idee en dat er een behoorlijk bedrag van zn rekening is afgehaald maar niemand weet wie dus de gemoederen lopen buiten het overlijden ook nog heel heftig op tegen de familie van hem. Boekhouder zou ze graag willen inschakelen maar aangezien ik bij een boekhoudkantoor werk en wij haar ook willen helpen maar ook ik kan dit niet geheel gratis doen aangezien het boekhoud bureau niet van mij is. Maar wij hebben afgesproken dat zij naderhand als alles op een rijtje is dit ook op een later tijdstip kan betalen. Kunt u ons helpen hoe wij dit nu als volgt moeten aanpakken en of hij na hier gehaald gaat worden dat weet ook nog niemand omdat het er echt op lijkt dat zijn familie in Turkije niks loslaat. Zij zijn wel getrouwd maar immer in Turkije te Elazig waar de overledene zich nu ook zou bevinden.

Hopend op uw advies en hopelijk dat wij dit voor haar kunnen verzachten

Met vriendelijke groet,

B. Elings
0624265955

Antwoord:

Beste vraagsteller,

U stelt een aantal vragen. Ik kan het verband niet helemaal inschatten en heb nog nadere vragen:

Woonde de man in kwestie in Nederland of in Turkije?
Wie heeft de opdracht voor zijn uitvaart gegeven?
Woont het zusje van uw schoonmoeder in Nederland?


Indien zij gehuwd zijn denk ik dat u kunt starten met de overlijdensakte op te vragen via de Turkse Ambassade in Nederland. Van daaruit zou ik verder zoeken naar mogelijkheden.
Inzake de mogelijkheden zal veel afhangen van de woonplaats van de echtelieden en het recht dat geldt. (Turks of Nederlands)


Met vriendelijke groet,

Joke van Zoest
sce executeur, estate- en financieel planner

erfzaken
platinaweg 25
2544 ez den haag
tel 070 321 00 15


www.erfzaken.nl
post@erfzaken.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >